Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odličan hobi

Gljivar Enver Melkić: Krajiške šume su prava riznica raznovrsnih gljiva

enver melkic gljivar gljive
Foto: Fena

“Volim prirodu, a gljive su usputna nagrada dok istražujem šumu ili okolne brežuljke”, kaže Enver

U pitomom zaseoku Golubovići, nadomak Todorova u Velikoj Kladuši, 64-godišnji Enver Melkić, nekadašnji vlasnik i direktor uspješne firme, pronašao je novi smisao života u prirodi i gljivarstvu. Nakon što je prepustio firmu sinu, povukao se na svoje imanje, gdje sa suprugom uživa u čistom zraku i miru.

Svako jutro Enver započinje šetnjom kroz obližnje šume, tražeći gljive.

-Ovdje je bila kuća moga oca, a ja sam odlučio izgraditi ovu novu nešto dalje od stare. Imam dosta zemlje, sijemo razne kulture, pa čak uzgajamo i kivi. Ove godine je dobro rodio, klima je ovdje idealna – kaže Enver Melkić.

Iako poljoprivreda zauzima značajan dio njegovih aktivnosti, strast prema gljivarenju sve više dominira njegovim penzionerskim danima. Krajiške šume su prava riznica raznovrsnih gljiva, a Velika Kladuša se ne razlikuje mnogo od ostatka Krajine po ovom pitanju.

-Volim prirodu, a gljive su usputna nagrada dok istražujem šumu ili okolne brežuljke – kaže Enver, dodajući da su mu ovakvi trenuci neprocjenjivi.

gljive-1

Njegovo znanje o gljivama značajno se proširilo posljednjih godina. Vješt je u prepoznavanju jestivih i otrovnih vrsta, a poseban ponos su mu lisičarke i krasnice koje često nalazi.

-Ove lisičarke su izvrsne za supu, a krasnice… neke su otrovne, a neke jestive. Ove zelene su jestive. Dao sam punu kantu jednoj ženi, napravila je masnicu od njih – navodi Melkić.

Gljive koje sakupi ne koristi samo za jela u svježem stanju, već ih suši u električnoj sušari koju je nedavno nabavio. Njegov dom često miriše na sušene gljive što, prema njegovim riječima, dodatno obogaćuje zimske dane.

gljive
Foto: Fena

Gljivarstvo je postalo sve privlačniji hobi u Krajini, posebno među starijim generacijama i penzionerima. Oni koji žive u blizini šuma, poput Envera, imaju priliku svakodnevno uživati u prirodi i bogatstvu koje ona nudi. Gljivarstvo za mnoge, poput Envera, predstavlja savršen spoj ljubavi prema prirodi i aktivnog života.