Struka savjetuje
Doktori: Želite bolje zdravlje srca, onda izbjegavajte tri vrste hrane
Izbjegavati prerađenu hranu koja bi mogla sadržavati nezdrave masti.
Konzumacija prerađene hrane i nezdravih sastojaka može ozbiljno utjecati na naše zdravlje, posebno na srce i tjelesnu težinu. Stoga, ako želimo poboljšati prehrambene navike i smanjiti rizik od bolesti, važno je obratiti pažnju na određene namirnice i vrste hrane koje mogu narušiti naše zdravlje. Stručnjaci preporučuju smanjenje unosa sljedećih vrsta hrane.
Hrana bogata trans mastima
Trans masti predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju srca i cjelokupnom organizmu. Prekomjerna konzumacija ovih masti povezana je s debljanjem, upalama te većim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa.
“Trans masti su na tržištu više od 100 godina”, ističe kiropraktičar i stručnjak za mršavljenje dr. Eric Berg za SheFinds. Iako su formalno zabranjene, tragovi trans masti i dalje mogu biti prisutni u nekim proizvodima, poput djelomično hidrogeniranih ulja.
Stoga je važno pažljivo čitati deklaracije i izbjegavati prerađenu hranu koja bi mogla sadržavati ove nezdrave masti.
Prerađena hrana
Visokoprerađena hrana, posebno mesni proizvodi poput salame, mortadele… sadrži velike količine natrija koji može narušiti zdravlje srca”, objašnjava dijetetičarka i nutricionistica, Lisa Richards.
Prekomjerni unos natrija povezan je s nadutošću, zadržavanjem vode i visokim krvnim pritiskom te također može pridonijeti nakupljanju masnoća u području trbuha, čime dodatno povećava rizik za zdravlje srca.
Natrijem bogati proizvodi
Namirnice bogate natrijem, poput delikatesnih mesnih proizvoda, mogu dugoročno ugroziti zdravlje. Visok unos natrija povezan je s rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok prekomjerna konzumacija može izazvati zadržavanje vode i povećanje krvnog pritiska. Richards preporučuje da osobe koje slijede srčano-zdravu prehranu biraju alternative s manje soli ili, još bolje, nemasne izvore proteina poput svježeg mesa ili ribe.
Smanjenje unosa ovih vrsta hrane i usvajanje uravnotežene prehrane mogu značajno doprinijeti zdravlju srca i općoj dobrobiti.