Dodajte sodu bikarbonu kad kuhate jaja, rezultat će vas oduševiti
Stručnjaci tvrde da su jaja stara između sedam i deset dana idealna za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Vjerovatno ste i sami primijetili da neka jaja gulite bez problema, dok vam druga, iako su iz iste kutije, zadaju mnogo muke.
Taj ćete problem lako riješiti ako u vodu u kojoj se jaja kuhaju dodate malu kašiku sode bikarbone. Starija jaja se lakše gule, dok je sa svježima veći problem oguliti ih. Soda bikarbona će povećati vlažnost, zbog čega će se i ona lakše guliti.
Starost jaja možete provjeriti ako ih prije kuhanja stavite u vodu. Ako potonu u stranu (u vodoravnom položaju) i dalje su vrlo svježa. Ako potonu, ali stoje okomito, idealna su za kuhanje. Ako isplivaju na površinu, stara su.
Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv njihovog pucanja.
To možete napraviti na dva načina, da jaja izvadite iz hladnjaka i ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ugriju ili da ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Ljuska puca zbog nagle promjene temperature.