Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za javno zdravlje

Crna Gora potvrdila deset slučajeva kju groznice kod ljudi

ljekar doktor
Ilustracija: Unsplash

Novoregistrovani slučajevi su osobe koje su profesionalno izložene uzročniku ove bolesti i koje su već epidemiološki praćene zbog aktuelne situacije

U Institut za javno zdravlje (IZJ) Crne Gore danas su stigle dvije prijave kju groznice kod ljudi, koje je uputila epidemiološka služba Doma zdravlja Nikšić, a ukupno je deset zaraženih od ove bolesti.

Kako su naveli iz Instituta, novoregistrovani slučajevi su osobe koje su profesionalno izložene uzročniku ove bolesti i koje su već epidemiološki praćene zbog aktuelne situacije.

Time ukupan broj registrovanih slučajeva tokom ove godine iznosi deset, naveli su iz Instituta za javno zdravlje.

Shodno zakonskoj regulativi u oblasti zdravstva u Crnoj Gori, kju groznica pripada grupi oboljenja koja obavezno prijavljuju doktori. Bolest se može javiti sporadično, u endemskoj ili u epidemijskoj formi.

“U Crnoj Gori ova infekcija je uobičajeno prisutna, javlja se sporadično i u posljednjih deset godina, od 2014. do 2024. godine ukupan broj registrovanih slučajeva je 33. Prateći godišnje obolijevanje u posmatranom periodu, 2020, 2021. i 2023. nje bilo registrovanih slučajeva, a do šest slučajeva registrovano je u 2016. i 2018. godini”, rekli su iz Instituta za javno zdravlje.