Čips je najotrovnija namirnica na svijetu
Svjetski poznati mediji koji se bave ishranom i zdravim životom napravili su haos kada su saopštili koja je najgora namirnica koju možemo da pojedemo.
Ljudi danas konzumiraju otrovnu hranu, ponekad i u velikim količinama, a najčešće nemaju pojma šta zapravo jedu. Takav odnos prema hrani uzrok je velikog broja bolesti današnjice.
Jedna od tih namirnica je čips, koji je izazvao senzaciju u prehrambenom svijetu, jer su ga pojedini američki mediji poput Natural newsa, Living traditionally, Healthy food house i mnogi drugi proglasili najotrovnijom namirnicom na tržištu hrane u svijetu.
Ne bi to bilo ništa da upravo tu namirnicu ne konzumiraju milijarde ljudi, i to u abnormalnim količinama. Da, svi znamo da je čips nezdrav, ali da je toliko toksičan da ga apsolutno treba isključiti iz svakodnevne ishrane to nikome nije u potpunosti jasno.
Da to jeste istina, objašnjavaju stručnjaci, čovječanstvo bi prestalo sa konzumiranjem ove kancerogene namirnice.
Mnogi ljudi su uvjereni da se čips priprema od krompira, ali kako ovi mediji navode, to je daleko od istine.
Kako oni pišu, u prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica miješaju se kako bi se dobilo tijesto, koje se zatim oblikuje u kalupima, nakon čega se prži u kipućem ulju i prosušuje.
U zadnjoj fazi čipsu se dodaju pojačivači ukusa, koji su sami po sebi toksični. Iako su svi sastojci za smjesu od koje se pravi čips genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji, jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, već je nus-produkt prerade.
U pitanju je akrilamid.
To je opasna kancerogena supstanca, za koju je odavno poznato da izaziva rak kod životinja, a upravo čips je ima u nenormalnim količinama, daleko više od dopuštene mjere, navode gorepomenuti mediji.
Do stvaranja akrilamida dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, zbog čega su posebno prisutni u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuju na visokoj temperaturi.
Činjenica je da sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni sadrži ovu kancerogenu supstancu, a nivo ove materije u popularnoj namirnici koja osvaja svijet toliko je iznad dopuštenog da je 2005. godine Kalifornija tužila jednu fabriku zbog toga što ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.