Česta konzumacija ribe smanjuje rizik za depresiju
Česta konzumacija ribe je u istraživanju provedenom u Kini povezana s do 17 posto manjim rizikom za depresiju, prenose mediji.
Znanstvenici sa sveučilišta u Qingdau dodaju kako se dobiveni nalazi odnose na Evropljane.
Po njihovim riječima, riba obiluje hranjivim tvarima, uključujući omega-3 masne kiseline, visokokvalitetne proteine, vitamine i minerale koji su već povezivani sa smanjenjem rizika za depresiju.
Najznačajniji čimbenik bi mogle biti omega-3 masne kiseline koje mogu utjecati na funkciju neurotransmitera poput dopamina ili serotonina.
Procjenjuje se kako depresija pogađa 350 miliona ljudi u svijetu.
Nalazi kineskih naučnika se temelje na podacima prikupljenima za potrebe 26 ranijih studija provedenih uz učešće 150.000 ispitanika.
Uočena veza između česte konzumacije ribe i manjeg rizika za depresiju je bila izraženija kod muškaraca.