Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za javno zdravstvo

Broj zaraženih morbilima u RS ne pada, oko 77 posto oboljelih djeca do devet godina

morbili krzamak ospice
Foto: ZJZTK
Ilustracija

Ono što je karakteristično za ovu epidemiju morbila jeste da se kod djece često javlja upala pluća, pa zbog komplikacija budu hospitalizovana

Broj zaraženih morbiiama u RS ne jenjava, a, po posljednjim informacijama Instituta za javno zdravstvo RS, registrovano je 309 oboljenih.

Najveći broj zaraženih je u Bijeljini, a nadležne službe u ovom gradu su prijavile 228 oboljelih. U Banjoj Luci je zvanično registrovano 30 oboljelih.

Kao i do sada, najveći broj zaraženih su djeca i to uzrasta od jedne do 4 godine, a trenutno je takvih 143. Po izjavama ljekara, riječ je o djeci koja nisu vakcinisana.

Zbog pojave morbila kod nevakcinisane djece, zaražena su mlađa djeca od jedne godine, ali i neki roditelji koji u prethodnom ratnom periodu nisu dobili drugu dozu jer nije bilo vakcine.

Po riječima ljekara, broj zaraženih morbilama u RS je sigurno i veći, jer ima neprijavljenih slučajeva.

Ono što je karakteristično za ovu epidemiju morbila jeste da se kod djece često javlja upala pluća, pa zbog komplikacija budu hospitalizovana.

-U RS nije zabilježem smrtni ishod zbog morbila tokom ove godine – kaže za Fenu Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS.

Ona dodaje da su ljekari u ukupno 18 lokalnih zajednica prijavili zaražene morbilama.

-Od 309 oboljelih, 238 su djeca starosti do 9 godina. To je nešto više od 77 odsto od ukupnog broja – navodi Mrđa.

Vakcinacija protiv morbila, rubeola i patotitisa obavezna je i imunizacijom se postiže visok stepen zaštite. Prva doza se daje djeci kada navrše godinu dana, a revakcinacija pred polazak u školu.

Za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno je da obuhvat vakcinacijom bude bar 95 odsto, ali unazad nekoliko godina se smanjuje. Prethodne godine je iznosio svega 62,7 odsto, odnosno 76,03 odsto drugom dozom.

Zaražena osoba morbilama može da zarazi i do 18 osoba, naročito ako boravi u kolektivu, poput vrtića i škole.

Svjetska zdravstvena organizacija u februaru je upozorila da će više od polovine zemalja biti izloženo visokom riziku od pojave morbila do kraja godine ako ne budu preduzete hitne preventivne mjere.

Morbili su visokozarazna bolest i u slučaju izloženosti ovom virusu obolijeva najmanje 95 odsto nevakcinisanih. Virus je aktivan u vazduhu ili na zaraženoj površini do dva časa nakon izlaganja nevakcinisane osobe.