Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjak upozorava

Ako primijetite ovo na dasci za sječenje, odmah je bacite

povrce paprike
Ilustracija: Pixabay

Istraživanja su pokazala da bakterije poput salmonele i listerije imaju veće šanse da prežive i razmnože se na plastičnim daskama, naročito preko noći

Prema stručnjaku za hranu Adamu Jamesu Pollocku, plastične daske za sječenje treba odmah baciti čim počnu da pokazuju znakove habanja. A evo i zašto.

Na platformi X, Pollock je upozorio korisnike da se riješe plastičnih dasaka koje su postale izlizane, uz fotografiju crvene daske koja je skoro potpuno izblijedjela zbog brojnih posjekotina. U postu je napisao: „Ako vaša daska izgleda ovako, odmah je bacite.”

Pollock u svojoj knjizi “Sustenance” iznosi razloge zašto drvene daske za sječenje predstavljaju zdraviju i bolju alternativu. On se poziva na nekoliko studija koje ukazuju na negativne strane plastičnih dasaka, piše express.uk.

Istraživanja su pokazala da bakterije poput salmonele i listerije imaju veće šanse da prežive i razmnože se na plastičnim daskama, naročito preko noći.

Nasuprot tome, drvene daske apsorbuju te bakterije i ubijaju ih u roku od nekoliko minuta.

Takođe, najnovija istraživanja pokazuju da se prilikom sječenja povrća na plastičnim daskama, poput onih od polietilena i polipropilena, oslobađa mikroplastika koja se zatim lijepi za hranu, uključujući meso i povrće.

Još jedan problem plastičnih daski je taj što mogu brže otupiti noževe, jer noževi gube oštrinu kada se trljaju o plastiku.

Ako još uvijek koristite plastične daske za sječenje, možda je pravo vrijeme da pređete na drvene.