15 pravila bontona koje kršimo svaki dan
Ponekad se stiče utisak da se u restoranu morate pridržavati više pravila nego inače. I dok dobro znate da ne smijete naslanjati laktove na sto, da ne smijete jesti halapljivo, niti da žvaćete otvorenih usta, ovo sigurno niste znali.
Ovih 15 pravila se mogu tumačiti kao nevaspitanje. Ako ste do sada radili nešto od ovoga, pod hitno iskorenite te navike!
1. Probajte svoj obrok prije nego što dodate so, biber ili druge začine
2. Sačekajte dok svi sjednu i budu usluženi, pa tek onda krenite da jedete
3. Uvijek dodajte so i biber zajedno
4. Ne pričajte s punim ustima
5. Ovo je zvanična postavka stola za jelo
6. Koristite pribor koji je postavljen
7. Pravilan način da postavite svoj pribor u tanjir
8. Postavljanje svojih štapića na vrh činije se smatra vrlo nepristojno
9. Nikad ne dodajte hranu iz štapića u štapiće
10. Način na koji postavite pribor na tanjir šalje poruku osoblju
11. Postavljanje vaših štapića uspravno u posudi se smatra kao žrtva mrtvima
12. Ovo je neformalno podešavanje pribora
13. Trljanje štapića se takođe smatra nepristojno
14. Na sto ne stavljajte stvari koje nemaju veze s jelom i obrokom
15. Uvijek bi trebalo da ostavite bakšiš konobaru. 20% od vašeg ukupnog računa