Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojnik koji je za dva mjeseca uništio 52 njemačka tenka

lavrin4

Sovjetski komandir tenka Dmitri Lavrinjenko postao je ratna legenda Rusa u Drugom svjetskom ratu, jer je od oktobra do sredine decembra 1941. godine uništio 52 njemačka tenka.

Najefiksaniji tenkovski asovi u Drugom svjetskom ratu bili su Nijemci sa više od 100 uništenih tenkova, ali većina njih je ratovala četiri-pet godina, a Lavrinjenko je poginuo ceć krajem 1941. godine.

Vojni eksperti napominju da su u pobjedama njemačkih asova glavnu ulogu igrale nišandžije, dok su komandiri ruskih tenkova “T-34” sami gađali neprijateljske ciljeve. Jedan od takvih bio je i Dmitri Lavrinjenko.

Na početku Bitke kod Moskve u septembru 1941. godine poručnik Dmitrij Lavrinjenko komandovao je tenkovskim vodom u Četvrtoj tenkovskoj brigadi, koja je branila sovjetsku prijestonicu u seriji teških i iscrpljujućih borbi.

Grupa od četiri tenka pod njegovom komandom borila se 6. oktobra 1941. godine protiv nekoliko desetina tenkova njemačke Druge tenkovske armije blizu sela Voin Pervij, u Orlovskoj oblasti.

NJemački tenkovi pripremali su se da unište sovjetsku pešadijsku jedinicu kada je stigao Lavrinjenko. Koristeći faktor iznenađenja, sovjetski tenkovi su uništili 15 njemačkih i omogućili svojim vojnicima da se povuku.

U sličnoj situaciji su Lavrinjenkovi tenkovi spasili četu sovjetskih vojnika naoružanih minobacačima.

Dmitri Lavrinjenko je 5. decembra 1941. godine dobio zvanje heroja Sovjetskog Saveza za 37 uništenih njemačkih teških, srednjih i lakih tenkova tokom dvomjesečnih borbi.

On se uspješno borio protiv neprijatelja na otvorenom, ali je vješto organizovao i zasjede.

Lavrinjenko je pažljivo maskirao tenkove postavljajući debla koja liče na cijevi tenkovskih topova. Nacisti bi otvorili vatru na lažne ciljeve, čime bi ih Lavrinjenko namamio da priđu na domet tenkova, a zatim je sa svojih položaja iz zasjede otvarao paljbu.

Tako je Lavrinjenko uništio devet tenkova, dva topa i ubio mnogo neprijateljskih vojnika, pričali su njegovi saborci.

Bio poznat i kao izvanredan snajperista i mogao je precizno da puca iz mnogih vrsta streljačkog oružja, što mu je pomagalo i u tenku.

Efikasno je pogađao njemačke tenkove na velikoj udaljenosti, ali je više volio da se približi neprijatelju velikom brzinom na rastojanje od 150 do 300 metara i otvori paljbu iz neposredne blizine.

Dmitri Lavrinjenko poginuo je 18. decembra 1941. godine od minobacačke granate kod Volokolamska, u Moskovskoj oblasti.

Da je sovjetski tenkovski as duže živio, vjerovatno bi svojim rekordom ugrozio njemačke asove Kurta Knispela, Martina Šrojfa i Ota Karijusa, kojima se pripisuje po 150 uništenih tenkova. navodi “Ruska riječ”.