Ovaj kolač vas može ubiti za par minuta, a Japanci su ludi za njim
Radi se o Mochi, tradicionalnim kolačima napravljenima od riže koja se u Japanu jedu tiokom novogodišnjeg slavlja ili drugih svečanosti.
Međutim, svake godine odnesu nekoliko života. Nedavno je u toj zemlji dvoje ljudi umrlo, a nekoliko ih je u kritičnom stanju zbog gušenja ovim kolačem koji dolazi u mnogo okusa.
Kako se Mochi pravi? To su zapravo mala, okrugla peciva izrađena od mekane i gumenaste riže koja se najprije pari pa udara i gnječi. Rezultat ovakvog postupka je ljepljiva masa koja se formira u kuglice i peče (ili kuha).
Dolazi u više varijanti, a japanske porodice za Novu godinu jedu Mochi koji se zagrije u supi od povrća.
Zašto je opasan? Zato što je vrlo ljepljiv, a daleko veći od normalnog griza. Potrebno je Mochi dobro sažvakati prije gutanja. Ljudi kojima je teško žvakati, poput starijih ili male djece, teško će ga pojesti. Ukoliko se pošteno ne sažvače, a proguta se, ljepljiv kakav je može se zaglaviti u grlu i može dovesti do gušenja. Prema japanskim medijima, čak 90 posto ljudi koji su završili u bolnici zbog gušenja tokom blagdanskog obroka, bili su stariji od 65 godina.
Jedini siguran način jedenja ove delicije je uporno i dugo žvakanje, ili rezanje na manje komade. Japanske vlasti svake godine upozoravaju svoje građane da paze kako jedu Mochi, ali svake godine bude žrtava, otkriva BBC.