Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ispunila obećanje

Gradonačelnica Pariza zaplivala u Seni kako bi pokazala da je rijeka dovoljno čista za OI

Anne Hidalgo
FOTO: Screenshot
Anne Hidalgo

Plivanje u Seini zabranjeno je više od jednog stoljeća

Nakon mjeseci iščekivanja, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo ispunila je danas obećanje i ušla u zagađenu rijeku Seinu. Željela je dokazati da je rijeka dovoljno čista da ugosti takmičenja u plivanju tokom Olimpijskih igara 2024.

Odjevena u ronilačko odijelo i s naočalama, Hidalgo je zaronila u rijeku u blizini gradske vijećnice, njena ureda i katedrale Notre Dame. “Seine je izvrsna. Voda je jako, jako dobra. Malo hladnija, ali nije tako loše”, poručila je Hidalgo iz vode, prenosi Associated Press.

Olimpijske igre započet će 26. jula raskošnom ceremonijom na otvorenom, koja uključuje paradu sportista na brodovima na Seini. Dnevni testovi kvalitete vode početkom juna pokazali su povećane nivoe bakterije E. coli, nakon čega su ipak uslijedila određena poboljšanja. 

Obala bila prepuna gledatelja

Plivanje u Seini zabranjeno je više od jednog stoljeća. Od 2015. organizatori su uložili 1.5 milijardi eura kako bi pripremili Seinu za Olimpijske igre i da bi Parižani imali čišću rijeku nakon Igara. Plan je uključivao izgradnju golemog podzemnog bazena za skladištenje vode u središtu Pariza, obnovu kanalizacijske infrastrukture i nadogradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

Prema prvobitnom planu Hidalgo je u Seini trebala plivati još u junu, ali je to odgođeno zbog prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj. Hidalgo je danas ušla u rijeku koristeći ljestve. Za ovu je priliku angažirano sedam sigurnosnih čamaca.

Hidalgo je plivala nizvodno oko 100 metara, kombinirajući kraul i prsno. Obala je bila prepuna znatiželjnih gledatelja. “To ne bih propustila ni za što na svijetu”, kazala je Lucie Coquereau, koja se rano probudila kako bi imala najbolji pogled na Hidalgo s mosta Pont de Sully.

Političari su već ranije obećavali da će očistiti Seinu. Jacques Chirac, bivši francuski predsjednik, dao je slično obećanje 1988. godine, dok je bio gradonačelnik Pariza, ali to nije realizirano.