Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japan

Četrnaest učenika završilo u bolnici nakon što su jeli ekstremno ljuti čips

cips krompir
Ilustracija: Unsplash

Svi su bili pri svijesti, ali se barem jedan osjećao toliko loše da su morali biti prevezeni u invalidskim kolicima

Četrnaest japanskih srednjoškolaca prebačeno je danas u bolnicu nakon što su pojeli “super začinjen” čips, javljaju lokalni mediji. Više od 30 učenika u srednjoj školi u Tokiju navodno je dijelilo čips tokom odmora kada su se neki počeli žaliti na mučninu i akutnu bol oko usta, prenosi CBS.

Četrnaest ih je hitno prebačeno u bolnicu, svi su bili pri svijesti, ali se barem jedan osjećao toliko loše da su morali biti prevezeni u invalidskim kolicima, izvijestio je Fuji TV.

Televizija je rekla da je učenik donio čips u školu iz zabave jer ih je prije jeo i znao je da je riječ o “super začinjenoj” grickalici.

Iznimno ljuta papričica poznata kao ghost pepper

Riječ je o čipsu robne marke “R 18+ Curry Chips”, rekli su lokalni medij. Prema web stranici proizvođača, mlađima od 18 godina je zabranjeno jesti čips, koji je “toliko ljut da vam može uzrokovati bol”.

Glavni je sastojak velika količina iznimno ljute papričice poznate kao ghost pepper, navodi kompanija na svojoj web stranici. Ghost pepper ili Bhut Jolokia držala Guinnessov svjetski rekorder za najljuću papriku od 2007. do 2011. godine.

Vrlo začinjene grickalice su postale trend

Izrazito začinjene grickalice postale su trend posljednjih godina, često povezane s “izazovima” na društvenim mrežama i povremeno su dovodile ljude u bolnice širom svijeta, a čak su se povezivale s prošlogodišnjom smrću tinejdžera iz Massachusettsa.

Danska je nedavno opozvala nekoliko vrsta korejskih ramen rezanaca zbog nivoa ekstrakta čilija u mješavini juhe, a nacionalni regulatori primijetili su da je bio još više koncentriran u proizvodima nego u čipsu od čilija koji je uzrokovao nedavna trovanja u Njemačkoj, piše CBS.