Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svi tragaju za tijelom njemačkog vojnika iz Drugog svjetskog rata

brandl344

Avanturisti i zaljubljenici u istoriju iz Novog Pazara već nekoliko dana prelistavaju udžbenike, arhivsku građu i dokumenta, ne bi li otkrili bilo kakve tragove o tome kako je poginuo i gdje je sahranjen Adalbert Brandl, podoficir njemačke vojske iz Drugog svjetskog rata, piše Blic.

Naime, na internetu se pojavila informacija da njemačka organizacija Volksbund nudi novčanu nagradu za informaciju o tome gdje je sahranjen 29-ogodišnji Brandl koji je poginuo u okolini Novog Pazara novembra 1944. godine.

Iznos nagrade nije naveden, ali je ipak bio dovoljna motivacija da se pojedini Novopazarci daju u potragu.

– Obožavam istoriju i novac me ne zanima, ovo vidim kao jednu detektivsku priču. Međutim, do sada nisam imao uspjeha, odnosno, nisam uspio ništa da saznam – kaže jedan od tragača za grobnicom Brandla.

U Društvu istoričara Sandžaka tvrde da su šanse tragača male i da je gotovo nemoguće pronaći tijelo ubijenog pripadnika Vermahta u Novom Pazaru.

– U Novom Pazaru nema njemačkih vojnih grobalja, niti se zna gdje su sahranjivani njihovi borci. Ako je tačna informacija da je poginuo novembra 1944. godine, onda je najvjerovatnije stradao u savezničkom bombardovanju grada, a ne u nekom okršaju sa partizanima. Kako je tada poginuo veliki broj građana, gotovo siguran sam da je on sahranjen u masovnoj grobnici na Hadžetu – priča Redžep Škrijelj, član Društva istoričara Sandžaka i univerzitetski profesor.

Predsjednik Njemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs kaže za Blic da u Njemačkoj postoje dvije organizacije koje sprovode akcije pronalaženja lokacija na kojima su sahranjeni njemački vojnici iz Drugog svetskog rata i njihovog prebacivanja u domovinu ili vojna groblja u zemlji u kojoj su nastradali.

– Upoznat sam sa tim slučajem, a Adalbert Brandl je samo jedan od 700.000 njemačkih vojnika stradalih u Drugom svjetskom ratu za čijim posmrtnim ostacima se trenutno traga. Njemačka je ozbiljno shvatila taj posao, a to najbolje ilustruje podatak da su od 5 miliona poginulih vojnika, pronašli posmrtne ostatke njih 4,3 miliona – priča Vajs.

On dodaje da te dve organizacije, iako uživaju veliku finansijsku podršku Njemačke, ne nude novčane nagrade za informacije o tome gdje su sahranjeni njihovi pali borci iz Drugog svjetskog rata.

– Iznenadio sam se kada sam vidio da se nudi nagrada, pa zbog toga pretpostavljam da su je ponudili njegovi potomci koji su saznali da je nastradao u okolini Novog Pazara. Ne vjerujem da se radi o nekoj ogromnoj svoti novca od koje će se neko obogatiti – kaže Vajs.

On ističe i da će, ukoliko budu pronađeni posmrtni ostaci Brandla, biti premješteni na njemačko vojno groblje na Košutnjaku.
Istorijski arhiv Ras često posećuju državljani Njemačke, potomci stradalih vojnika, ne bi li saznali nešto više o tome kako su živote izgubili njihovi preci i gdje su sahranjeni.

– Prošle godine nam je dolazila jedna porodica i raspitivala se o nekom oficiru. Mislimo da su tragali baš za Brandlom, ali ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo – kažu u Arhivu Ras.