Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stephen Frears: Otvoreno kino u Sarajevu je najbolje kino u Evropi

Svjetskom premijerom filma “Sljedbenica” otvoren Takmičarski program SFF-a

Nakon Roberta De Nira, nagrada Počasno Srce Sarajeva u subotu je uručena još jednom velikanu filmske umjetnosti – slavnom i inovativnom britanskom reditelju Stephenu Frearsu, poznatom po svom provokativnom filmskom stilu.

Zahvaljujući se na primljenom priznanju, Frears je rekao da je bio fasciniran otporom i hrabrošću građana Sarajeva suočenih sa zlom koje ih je snašlo. Kazao je da je o situaciji u Sarajevu saznavao iz novina i da je bio zapanjen stavovima ondašnje britanske vlade.

– Ako vas je britanska vlada iznevjerila, ja se izvinjavam uime te vlade. Riješili smo se Douglasa Hearda, prijatelja Slobodana Miloševića, i sada je vrijeme da se riješimo Donalda Trumpa – kazao je Frears, izazivajući buran aplauz publike u Otvorenom kinu.

– Ovo je najbolje kino u Evropi i u njemu ću uvijek prikazivati svoje filmove – izjavio je britanski reditelj.

Frearsu ovogodišnje gostovanje predstvlja drugi nastup na SFF-u jer je 2002. godine publika u Sarajevu bila u prilici da pogleda njegov filmski opus u okviru programa “Tribute to”.

Stephen Frears započeo je uspješnu filmsku karijeru 1985. godine niskobudžretnim filmom “My Beautiful Landrette” da bi nakon njega u 1989. uslijedio i holivudski debi – film “Dangeours Liasons” koji je imao šest nominacija za Oscara i naslovi poput vesterna Hi Lo Country, komedija “Hihgh Fidelity, ekranizacija istoimenog romana Nicka Hornbyja, televizijski film The Deal” posvećen odnosima Tonyja Blaira i Gordona Browna, te “Mrs Henderson presents” s Bobom Hoskinskom i Judy Dench, i jedan od njegovih komercijalno najuspješnijih filova “The Queen” u kome Helen Mirren portretira lik britanske kraljice u ulozi za koju je dobila Oscara.

Nakon ceremonije dodijele nagrade, publika u Otvorenom kinu imala je priliku da pogleda i posljednje Frearsovo filmsko ostvarenje “Florence Foster Jenkins”, s Hugh Grantom i Meryl Streep u glavnim ulogama.