Sjeverna Koreja proizvela alkoholno piće koje ne izaziva mamurluk?
Sjeverna Koreja pohvalila se proizvodnjom alkoholnog pića koje ne ostavlja mamurluk kao jutarnju posljedicu opijanja. Prema napisima u državnim novinama Pyongyang Times, ovo sofisticirano piće rađeno je od ekstraksta ginsenga, a umjesto šećera koristi zapečenu rižu za dobivanje alkohola.
Recept je tajna, ali mješavina šestogodišnjeg ginsenga i zapečene riže proizvedeno u tvornici hrane Taedonggang je toliko posebna da ne izaziva mamurluk, a rezultat je dugogodišnjeg istraživanja.
“Koryo Liquor napravljen je od šestogodišnjeg Kaesong Koryo ginsenga poznatog po medicinskom učinku i zapečene riže. Liker je cijenjen među stručnjacima i ljubiteljima alkohola zbog sofisticiranosti i činjenice da ne izaziva mamurluk”, piše Pyongyang Times.
Koryo Liquor dobio je naziv po staroj korejskoj vladajućoj dinastiji iz devetog i desetog stoljeća Nove ere. Komunističke vlasti hvale se velikim uspjesima, ali tvrdnje o alkoholu bez mamurluka blijede u usporedbi s prošlogodišnjim izumom.
Sredinom 2015. godine sjevernokorejski mediji predstavili su cjepivo Kumdang 2 koje je navodno moglo izliječiti rak, HIV/AIDS, ebolu, MERS i ovisnost o drogama.