Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"EFA"

Wim Wenders dobit će evropskog Oscara za životno djelo

Wim Wanders
FOTO: Screenshot
Wim Wanders

Nekoliko je puta Wim Wenders bio nominiran za Oscara, uključujući i za prošlogodišnji film Savršeni dani

Wim Wanders, velikan njemačke kinematografije, poznat po filmovima kao što su Pariz, Teksas i Krila želje, dobit će evropskog Oscara za životno djelo, odnosno nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za izvanredan opus. Wenders (79) će dobiti tu čast na ceremoniji dodjele Evropskih filmskih nagrada 7. decembra u Luzernu u Švicarskoj, saopćila je EFA.

Wenders je rođen u Düsseldorfu 1945. godine, a trenutno živi u Berlinu. Snimio je desetke igranih i dokumentarnih filmova od svog debitantskog ostvarenja Ljeto u gradu 1970. godine.

Dobitnik je Zlatne palme na festivalu u Cannesu 1984. za film Pariz, Teksas, a novi uspjeh postiže tri godine kasnije s berlinskom ljubavnom pričom Krila želje. Njegov dokumentarni film o kubanskoj uličnoj muzici iz 1999. Buena Vista Social Club također je dobro primljen među publikom i filmskim kritičarima.

Nekoliko puta bio nominiran za Oscara

Nekoliko je puta bio nominiran za Oscara, uključujući i za prošlogodišnji film Savršeni dani. Film o čistaču javnih zahoda u Tokiju bio je u konkurenciji za nagradu za najbolji međunarodni igrani film, ali je Wenders ostao praznih ruku.

Wenders je jedan od osnivača Evropske filmske akademije i bio je njen predsjednik od 1996. do 2020. godine.

“Ovom nagradom slavimo izvanredan opus Wima Wendersa koji nastavlja istraživati ​​i eksperimentirati znatiželjnog oka i otvorenog uma”, rekao je u izjavi Matthijs Wouter Knol, izvršni direktor Evropske filmske akademije.