Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanski kulturni centar

Slavni John Turturro otkrio zbog čega se počeo baviti glumom

Foto: FENA

Turturro će večeras prisustvovati projekciji filma “Barton Fink” braće Coen, u kojem je igrao glavnu ulogu. Dobit će Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Slavni američki glumac i režiser John Turturro, koji je i gost na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, govorio je danas na masterclassu u BKC-u.

Počeci na filmu

Turturro je pričao o svojim počecima na filmu, ali i teatru.

“Kada sam počeo ići na predstave s mamom, pomislio sam da bi upravo to moglo biti ono čime ću se baviti. Uvijek sam fantazirao o glumi. Kada sam vidio Dustina Hoffmana u ‘Midnight Cowboyju’, pomislio sam kako on izgleda kao normalan čovjek, kao neko iz moje porodice”, rekao je.

Glumac je studirao na SUNY-ju u New Paltzu i na Yale School of Drama. Radio je sa brojnim priznatim filmašima, pojavljujući se u filmovima Spikea Leea “Učini pravu stvar” i “Jungle Fever”, Martina Scorsesea “Boja novca”, Roberta De Nira “Dobri pastir”… Godine 2004. glumio je u filmu “Tajni prolaz”, historijskoj drami bh. reditelja Ademira Kenovića.

Kao čest saradnik Joela i Ethana Coena, Turturro je glumio u nekoliko njihovih filmova. Za glavnu ulogu u filmu “Barton Fink” braće Coen osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu i David Donatello nagradu.

Radio s velikanima

Pojavio se i u njihovim filmovima “Ko je ovdje lud?”, “Millerovo raskrižje” i “Veliki Lebowski”, gdje je igrao kultnog lika Jesusa Quintanu. Turturro je 2020. godine reprizirao Quintanu u “The Jesus Rolls”, filmu kojeg je pisao, režirao i u kojem je glumio. Osvojio je nagradu Camera D'Or na Filmskom festivalu u Cannesu za svoj rediteljski debi, film “Mac”.

Turturro će večeras prisustvovati projekciji filma “Barton Fink” braće Coen, u kojem je igrao glavnu ulogu. Dobit će Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.