Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SFF

Sarajevo Film Festival spoj filmske umjetnosti i turističke ponude

sarajevo film festival
FOTO: Fena

Program u Ljetnom kinu Stari grad biće posvećen filmovima iz BiH i regije, a ljetno kino Coca Cola ponudiće filmske novitete iz svijeta te filmske klasike

Po podacima iz prošle godine kojima raspolaže Turistička zajednica Kantona Sarajevo, oko 30.000 posjetilaca je došlo samo radi Sarajevo Film Festivala – izjavio je danas predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić, govoreći o značaju SFF-a za turističku ponudu grada.

On je istaknuo da su prošle godine bili popunjeni svi kapaciteti, te da se to očekuje i ove godine s tim da kapaciteti smještaja i turističke ponude rastu. Što se tiče Turističke zajednice KS, kako je naveo, rekord je već oboren istaknuvši da sada sa SFF-om slijedi i najbolji dio sezone.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda ocijenio je da je Sarajevo Film Festival istinsko čudo, a da je Sarajevo u festivalskim danima epicentar svijeta.

-Raduje me da je ovo poseban film festival i za Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Na 30. Sarajevo Film Festivalu imaćemo 13 serija i filmova koje je podržalo Ministarstvo kulture i sporta KS – kazao je Magoda, naglasivši da će to ministastvo i dalje biti vjetar u leđa bh. kinematografiji jer bh. film to zaslužuje.

Open air najmasovniji i najpopularniji

Direktor SFF-a Jovan Marjanović, govoreći o programu Open air, kazao je da je riječ o programu koji je najmasovniji i  najpopularniji.

U programu Open Air 30. Sarajevo Film Festivala 15 je filmova, među kojima je i film “Nakon ljeta“ Danisa Tanovića, koji će 16. augusta zabilježiti svjetsku premijeru i otvoriti 30. Sarajevo Film Festival.

Ovaj program, podsjetio je Marjanović, od prošle godine je proširen i na lokaciju Ljetnog kina Stari grad.

Kako je rekao Marjanović, Open air će biti miks premijera domaćih i stranih filmova, kao i ranije prikazanih klasika.

Program u Ljetnom kinu Stari grad biće posvećen filmovima iz BiH i regije, a ljetno kino Coca Cola ponudiće filmske novitete iz svijeta te filmske klasike.

Ostvaranja bh. autora

Od bosanskohercegovačkih autora u ovom programu, publika će uz film Danisa Tanovića imati priliku da pogleda još neka ostvaranja bh. autora. Filmove u ovom programu predstaviće i Srđan Vuletić “Gym“, Emir Kapetanović “Djeda Mraz u Bosni“, Faruk Sokolović “Backup“…

U znak sjećanja na akademika Abdulaha Sidrana, uoči početka SFF- a biće prikazan film “Kuduz” Ademira Kenovića za koji je scenario pisao upravo Sidran.

Prodaja online ulaznica za filmove u programu 30. Sarajevo Film Festivala za korisnike Mastercard kartica počinje u 15 sati, a redovna online prodaja ulaznica u utorak, 6. augusta u 15 sati.

Fizička prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje 12. augusta u 10 sati.

sff