Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samit NATO-a: Trump gurnuo premijera Crne Gore, Kolinda na Angelinom mjestu

trump_guranje

Duško Marković, premijer Crne Gore, nove članice NATO saveza večeras je definitivno naučio je prvu lekciju o velikima i malima na današnjem sastanku u Bruxellesu. Marovića je u jednom trenutku bukvalno odgurnuo Donald Trump, predsjednik SAD-a

Na snimci se vidi kako Trump hvata za rame Markovića i gura ga sa strane kako bi on bio taj koji je u prvom planu pored glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Nakon toga Trump je popravio sako i odgovorio na pitanje predsjednika Litve Dalia Grybauskaitije, dok je Marković s kiselim osmijehom na licu ostao iza njega.

Je li Marković postupio mimo protokola pa se našao ispred Trumpa ili je Trump zakasnio pa je postupio nepristojno još uvijek nije objašnjeno.

No, nije to jedino guranja danas u Briselu gdje se sastalo 28 šefova država članica NATO-a.

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dospjela je u centar pažnje, jer je u jednom trenutku stala rame uz rame uz Trumpa, a novinar Večernjeg lista sa lica mjesta, kazao je kako je to mjesto bilo predviđeno da tu stoje Filip I, kralj Belgije, i njemačka kancelarka Angela Merkel.

U trenutku kada je Merkel otišla održati govor, na njeno mjesto hladno je stala Grabar Kitarović.

Nešto ranije Emmanuel Macron, francuski predsjednik, izdominirao u njegovoj Trumpovoj spački: rukovanju sa stranim državnicima pred kamerama, prilikom čega Trump redovno pokušava pokazati nadmoć tako što agresivno povuče ruku druge osobe k sebi.

No, nakon što mu to nije pošlo za rukom s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, i Macron se pokazao kao dostojan suparnik.

Trump je na kraju jedva uspio izvući svoju ruku iz Macronova čeličnog stiska.

Sudeći prema izrazu Trumpovog lica nakon ovog dugog i intenzivnog rukovanja, moglo bi se reći da nije dobro podnio Macronov stisak.