Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pet članova

Predstavljen internacionalni žiri 7. AJB DOC Film Festivala

ziri ajb doc
FOTO: Fena
Žiri AJB DOC Festivala

7. AJB DOC Film Festival održat će se od 13. do 17. septembra u Sarajevu pod pokroviteljstvom BH Telecoma, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo

Peteročlani internacionalni žiri koji će odabrati najbolji film Takmičarske selekcije 7. AJB DOC Film Festivala čine Deborah London-Harrington, dokumentaristica i voditeljica Odjela za produkcijski menadžment u Dogwoofu, Namik Kabil, filmski reditelj i pisac, Mila Turajlić, dokumentaristica, Francesco Montagner, dokumentarista, te Myriam Francois, novinarka i dokumentaristica.

Žiri sastavljen od filmskih i dokumentarističkih profesionalaca, plodonosnih i nagrađivanih autora, koji su priznati i poštovani u sredinama u kojima djeluju, ali i međunarodno, donijet će odluku o najboljim filmovima koji će biti prikazani u okviru festivalske teme “Justice?”.

Domaća publika upoznata je s autorskim djelima Namika Kabila i Mile Turajlić. Francesco Montagner autor je filma “Braća” i dobitnik Specijalnog priznanja internacionalnog stručnog žirija na 4. AJB DOC Film Festivalu, a Deborah London-Harrington je priznata stručnjakinja za produkciju i razvoj poslovanja u globalnim kompanijama. Myriam Francois je autorica i novinarka koja je u posljednje vrijeme u žiži javnosti kao jedan od istaknutih glasova kad je riječ o sukobu u Palestini.

– S obzirom na temu Festivala koju smo ove godine odabrali ‘Justice?’ i fenomenalnu selekciju vrhunskih dokumentarnih filmova koji će biti prikazani o veoma aktuelnim temama, s daleko najaktuelnijom – patnjom palestinskog naroda i genocidom koji se dešava nad ovim narodom, posao žirija neće biti lak, ali imamo povjerenje u njih jer su pojedinci i autori koji su se i do sada hvatali ukoštac s ozbiljnim pitanjima koja dijele javnost. Siguran sam u njihovu procjenu, a koristim ovu priliku i da pozovem publiku da prati Sedmo izdanje AJB DOC-a – izjavio je direktor Festivala Edhem Fočo.

Deborah (Debbie) London-Harrington

Deborah (Debbie) London-Harrington voditeljica je Odjela za produkcijski menadžment u kompaniji Dogwoof i izvršna liderica na globalnom multimedijalnom tržištu. Nadzirala je razvoj poslovanja i produkciju za National Geographic, Discovery i mrežu Al Jazeere širom svijeta. Stekla je veliko iskustvo u SAD-u, Velikoj Britaniji, na Bliskom Istoku i u Azijsko-pacifičkoj regiji, radeći za Ancestry.com i razne međunarodne neovisne produkcijske kompanije. Vratila se u London 2017, nakon pet godina života i rada u Kataru, gdje je za Al Jazeera Media Network osnovala Odjel za razvoj poslovanja i upravljanje pravima. Mreža je pod njenim vodstvom uspjela prodati licence i distribuisati sadržaj na više od 50 tržišta širom svijeta. Prethodno je, kao viša potpredsjednica i vršiteljica dužnosti predsjednice National Geographic Partnersa s globalnim sjedištem u Washingtonu, nadzirala proizvodnju više od 150 sati dokumentarnog programa godišnje. Rođena je u Londonu.

Namik Kabil

Namik Kabil je filmski reditelj i pisac. Autor je nekoliko nagrađivanih scenarija, među ostalima, i za igrani film Kod amidže Idriza. Njegov dokumentarni film Informativni razgovori dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007, a poslije i drugih međunarodnih nagrada. Igrani film Čuvari noći, za koji je napisao scenarij i režirao ga, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Autor je romana Sam, Amarcord, Isijavanje, Yesterday i Beskućnik. Roman Isijavanje bio je u finalu Nagrade Fric 2020, a roman Yesterday 2022. godine. Živi u Sarajevu.

Mila Turajlić

Mila Turajlić nagrađivana je rediteljica rođena u Beogradu, Jugoslavija. Njen dokumentarac Druga strana svega osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA za najbolji dokumentarni film, a bio je nominovan i za nagradu LUX Evropskog parlamenta. Milin prvi film Cinema Komunisto premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Tribeca i osvojio je 16 nagrada, uključujući nagradu FOCAL za kreativno korištenje arhivskih snimaka. Od njujorške MoMA-e 2018. dobila je narudžbu da kreira arhivske videoinstalacije za važnu izložbu o jugoslavenskoj arhitekturi, a sa svojim videoradom učestvovala je na brojnim međunarodnim izložbama. Njen najnoviji projekt, dokumentarni diptih Dosje Labudović: Nesvrstani i Dosje Labudović: Filmske gerile, arhivsko putovanje kroz rađanje Trećeg svijeta, premijerno je prikazan na TIFF-u i IDFA-i 2022. Mila je postala članica Dokumentarnog ogranka američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS), a Vlada Francuske joj je 2022. dodijelila Orden za doprinos umjetnosti i književnosti.

Francesco Montagner

Francesco Montagner je nagrađivani reditelj i filmski mentor. Animirani otpor (2014), njegov prvi dugometražni dokumentarni film, osvojio je nagradu Venice Classics Award za najbolji dokumentarac s filmskom temom na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Braća (2021), njegov drugi dugometražni dokumentarni film, osvojio je Zlatnog leoparda u kategoriji Cineasti del Presente na 74. Filmskom festivalu u Locarnu. Film Braća prikazan je na više od 40 međunarodnih festivala i dobio je brojne nagrade. Njegov prvi kratki film Asterión (2022) prikazan je na 75. Filmskom festivalu u Locarnu. Pobijedio je na Međunarodnom filmskom festivalu u Rigi, Film Festu u Dresdenu i Međunarodnom filmskom festivalu u Odenseu, a bio je i zvanični kandidat za Evropsku filmsku nagradu 2023. Montagner predaje na tri renomirana međunarodna filmska univerziteta: FAMU-u (Češka), EICTV-u (Kuba), CISA-i (Švicarska), kao i na raznim međunarodnim radionicama dokumentarnog filma za filmske profesionalce.

Myriam Francois

 Myriam Francois nagrađivana je francusko-irska novinarka, rediteljica i autorica. Trenutno radi kao prezenterka dvosedmične emisije The Stream na Al Jazeeri English, koja je fokusirana na generaciju odraslu u digitalno doba. Njen dokumentarni rediteljski debi Finding Alaa osvojio je više nagrada, uključujući Nagradu za najbolji dokumentarni film na Flicker Festivalu 2024, koji kvalifikuje filmove za nominaciju za Oskar. Francois je također poznata po radu na dokumentarcima BBC World Servicea i dokumentarcu kanala Channel 4 s nazivom The Truth about Muslim Marriage, koji je bio nominovan za najbolji istraživački dokumentarac u 2018. Bivša je kolumnistica New Statesmana, a njeni se tekstovi pojavljuju u značajnim časopisima kao što su Guardian, TIME i Foreign Policy.

Francois vodi podcast We Need to Talk About Whiteness, koji je ušao u uži izbor za nagradu BBC Audio labs 2021. Doktorirala je na Univerzitetu Oxford, fokusirajući se na islamske pokrete u Maroku i ušla je u konkurenciju za “40 evropskih lidera mlađih od 40” za 2017. Francois redovno gostuje na međunarodnim događajima i univerzitetima, uključujući Oxford, McGill i Harvard. Godine 2021. dodijeljena joj je nagrada Žene u medijima na Muslim Women Awards.

7. AJB DOC Film Festival održat će se od 13. do 17. septembra u Sarajevu pod pokroviteljstvom BH Telecoma, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, saopćili su organizatori.