Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grlićev “Ustav Republike Hrvatske” kandidat za evropskog “Oscara”

nebojsaglogovac

Evropska filmska akademija objavila je 51 naslov najboljih evropskih filmskih ostvarenja u 2017. godini, među kojima je i film “Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića.

Ove godine svojim filmovima je pred EFA-om zastupljena 31 zemlja, a “Ustav Republike Hrvatske” je jedini hrvatski kandidat za nominacije.

Uz glasove članova Evropske filmske akademije, o popisu kandidata odlučivao je i Odbor koji čine Péter Bognár (Mađarska), Dave Calhoun (Velika Britanija), Giorgio Gosetti (Italija), Christophe Leparc (Francuska), Jacob Neiendam (Danska) te Alik Shpilyuk (Ukrajina). Jubilarna 30. Evropska filmska nagrada dodjeljivat će se 9. decembra 2017. u Berlinu.

“Ustav Republike Hrvatske” svoju je međunarodnu premijeru imao u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas.

Srbiju će prestavljati film “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića. Reč je o filmu rađenom u srpsko-bugarsko-makedonsko-rusko-francuskoj koprodukciji, koji prati skromnu sredovječnu ženu i bivšu administrativnu službenicu (Mirjana Karanović) koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije.

Tokom sljedećih sedmica, preko tri hiljade članova Evropske filmske akademije glasat će za nominacije među kandidiranima u kategorijama najbolji film, reditelj, glumac, glumica i scenarist.

Nominacije će potom biti objavljene 4. novembra Seville European Film Festival u Španiji. Žiri sastavljen od sedam članova će odlučivati o nagrađenima u kategorijama fotografije, montaže, dizajna produkcije, kostimografije, maske, autora i dizajna zvuka.