Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Dodijeljene nagrade OFF Pro Marketa, najavljeno osnivanje Hvar Film Festivala

OFF Pro Market
Foto: OFF

Na dodjeli nagrada OFF Pro Film Marketa je najavljeno i pokretanje Hvar Film Festivala i Sunny Film Marketa koji će biti održani od 10. do 14. septembra u gradu Hvaru

Dodjelom nagrada na Festivalskom trgu sinoć je završen 5. OFF Pro Film Market koji je prethodnih dana u okviru Omladinskog Film Festivala okupio na desetine mladih filmskih profesionalaca te nezavisnih producenata i distributera iz cijele Evrope.

U sklopu Marketa održan je i program OFF Co-Pro Market u sklopu kojeg je predstavljeno 11 projekata u razvoju, a žiri koji je odlučivao o najboljim projektima su bili reditelj Faruk Lončarević, producentice Morana Ikić Komljenović i Zdenka Gold, dekanesa za film na VERN Univerzitetu u Zagrebu Ozana Ramljak i distributerka Zahra Benasri.

Najbolji projekti po odabiru žirija su: “All Hell Broke Loose the Day Before” Nur Sultan Bulut (nagrada – Koprodukcijska sredstva za OFF PRO CO-PRO filmsko trzište), “Teeth” Lybuo Yonchev, najbolji projekat (nagrada – Koprodukcijska sredstva za OFF PRO CO-PRO filmsko trzište), “Nikola, Nikola” Leon Ristov (nagrada – koprodukcijska sredstva odlukom Odbora za program Festivala), “Nikola, Nikola” Leon Ristov (nagrada – strategija za filmsku distribuciju) te “Baklava” Faris Šabanija (nagrada – distribucija videa na zahtjev).

Na dodjeli nagrada OFF Pro Film Marketa je najavljeno i pokretanje Hvar Film Festivala i Sunny Film Marketa koji će biti održani od 10. do 14. septembra u gradu Hvaru. Organizator festivala je Telemach Omladinski Film Festival, uz pokroviteljstvo Grada Hvara, Turističke zajednice Grada Hvara i kompanije Telemach Hrvatska.

OFF Pro Film Market je jedan od najvećih film marketa u jugoistočnoj Evropi, a ove godine zemlja u fokusu bila je Francuska, saopćeno je iz Press ureda OFF-a.