Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"SRG"

Basel domaćin takmičenja za Pjesmu Eurovizije 17. maja 2025.

Finale Eurosonga u areni u Liverpoolu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Finale Eurosonga u areni u Liverpoolu

Osim Ženeve, ranije neuspješne prijave za domaćina događaja stigle su iz Züricha te zajednički iz Berna i Nemovog rodnog grada Biela

Takmičenje za Pjesmu Eurovizije iduće godine održat će se u švicarskom gradu Baselu, javio je u petak javni emiter programa SRG, pripremajući ga za ekonomski podsticaj od stotina hiljada obožavatelja za koje se očekuje da će pohrliti u njegove restorane, hotele i barovi.

Finale dešavanja, koji je ove godine pratilo 163 miliona gledalaca širom svijeta, održat će se 17. maja. Vlasti su saopćile da će se održati u Baselu u dvorani St Jakobshalle, koja može primiti 12.000 obožavaoca Eurosonga.

Kkoštat će 41,2 miliona dolara

Vlada je saopćila da će podnijeti prijedlog finansiranja gradskom parlamentu za 34,9 miliona švicarskih franaka (41,2 miliona dolara) za finansiranje događaja.

Iako su troškovi ugošćavanja znatni, kada je natjecanje održano u Liverpoolu 2023. godine, lokalna je ekonomija podstaknuta za skoro 55 miliona funti (72,5 miliona dolara), a profitirali su restorani, pružatelji usluga smještaja, trgovine, barovi i saobraćajne mreže, navode gradske vlasti Liverpoola.

Ukupno je 473.000 ljudi posjetilo dešavanja Eurovizije u gradu, a još 306.000 posjetilo ih je kako bi sudjelovalo u proslavi.

Basel je pobijedio konkurenciju iz Ženeve za domaćina događaja u maju 2025., kojem će Švicarska biti domaćin nakon što je pjevač Nemo pobijedio na ovogodišnjem natjecanju u Malmou u Švedskoj.

“Čestitamo Baselu”

Dva švicarska grada bili su konačni kandidati odabrani prema kriterijima koji su uključivali saobraćajnu povezanost, hotelske kapacitete i sigurnost.

Ostali faktori uključuju dostupna mjesta, održivost i način na koji grad zbrinjava otpad, kao i iskustvo s događajima velikih razmjera.

– Čestitamo Baselu – naveli su Reto Peritz i Moritz Stader, koizvršni producenti Eurosonga, u izjavi.

– Veselimo se saradnji s vama kako bismo ESC učinili nezaboravnim iskustvom za sve – dodaju oni.

Osim Ženeve, ranije neuspješne prijave za domaćina događaja stigle su iz Züricha te zajednički iz Berna i Nemovog rodnog grada Biela.

– ESC 2025 nudi Baselu priliku da dopre do milionske publike i da ih nadahne kvalitetama grada – saopćilo je upravno vijeće Basela.

– Basel će se moći predstaviti globalnoj publici kao evropski, kozmopolitski grad kulture te kao atraktivno i moderno mjesto – dodaju oni, prenosi Reuters.