Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva primila kubanski lijek protiv raka: Vakcina mi daje šansu za život

lijek kubanski

– Posle terapije se odlično osjećam. Optimista sam iako je rak prešao iz drugog u četvrti stadijum! Sin od 16 godina me bodri kao odrastao, kaže Danijela Biorac Stojanović (45) za Kurir.

danijela

Danijela Biorac Stojanović

– Prije mjesec i po dana doživjela sam jedan od najtežih trenutaka. Ljekari su mi saopštili da je rak pluća prešao iz drugog u četvrti stadijum. Tek tako. Malo je reći da je bilo strašno. Odmah sam konkurisala za kubansku vakcinu. To je bila nova šansa za život i ja sam je dobila, kaže Beograđanka koja je jučer u KBC “Bežanijska kosa” prva primila kubanski preparat za liječenje adenokarcinoma pluća “cimavaks EGF”.

S ovom teškom bolešću Danijela se bori oko godinu dana, ali o onome kroz šta je prošla, naročito o kemoterapiji, ne želi da govori.

– Važno je da se sada dobro osjećam. Uzbuđena sam, sretna. Ovu vakcinu primila sam kao i svaku drugu i nemam nikakvih propratnih simptoma. Optimista sam, vjerujem u najbolje – priča Danijela.

Vakcinu je, ponosno dodaje, prva primila jer nalazi pokazuju da bi baš na nju ovaj lijek mogao da ima odlične efekte.

Beograđanka Snežana Gojić (53) je vakcinu primila odmah poslije Danijele.

– Rak mi je otkriven u septembru. Bio je to strašan šok. Nisam imala nikakve simptome. Ali kćerka i ja zajedno bijemo ovu bitku. Ona je moja potpora i zbog nje ne smijem da odustanem – zaključuje Snežana.

Pacijentice su prije tri dana primile indukcionu terapiju – jednu vrstu pripreme organizma za davanje kubanskog lijeka. U klinici na Bežanijskoj kosi vakcinu će primiti ukupno njih devetoro. Pored Danijele i Snežane, koje su jučer primile lijek, još četvoro pacijenata je na indukcionoj terapiji, dok troje čeka na nju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su kubanske vakcine ozbiljna nada za oboljele i da će se efekti ovog lijeka pomno pratiti.

Kako djeluje ovaj lijek

Kubanska vakcina ne liječi rak, ali usporava njegov rast. Rezultati pokazuju da je veliki broj bolesnika nakon primanja vakcine živio duže od pet godina, što bi bez tog lijeka bilo nezamislivo. Vakcina je namijenjena pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj B ili četvrtoj fazi. Najnoviji rezultati pokazuju da vakcina ima najbolji efekat kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF, odnosno faktora rasta koji izaziva metastaze.

Pet gluposti o muškarcima u koje žene vjeruju