Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren Tunel „Grič“ – još jedna turistička senzacija u Zagrebu

20160706_2_17885056_11976493_Web

Tunel Grič, koji je izgrađen u Drugom svjetskom ratu i prolazi ispod Griča, kroz središte Zagreba, danas je službeno otvoren nakon uređenja koje će ga, očekuje se, pretvoriti u turističku senzaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan ulaz u tunel je na Strossmayerovom šetalištu, a na drugom kraju tunelska cijev završava u Radićevoj ulici na broju 19. Dugačak je 350, a širok oko tri metra, osim na centralnom proširenju gdje je tunel daleko viši i širi.

Tunel je završen 1943. u vrijeme tadašnje NDH, kao sklonište, a korišten je i kasnije, za vrijeme Jugoslavije. Niz desetljeća bio je zatvoren za javnost, no ponovno je otvoren tijekom Domovinskog rata kada je iznova bio korišten kao sklonište.

Tunel ima četiri bočna izlaza na Ilicu, od kojih su za sada samo tri otvorena, a četvrti će biti pušten u funkciju uskoro, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se jutros prošetao tunelom.

Na bočnim izlazima sada su uređena dva nova sanitarna čvora, u tunelu su postavljene nove električne instalacije i razglas sa glazbom, a postavljen je novi betonski pod.

Kako bi se spriječilo vlaženje zidova, inženjeri su proveli injektiranje zidova tunela na kojima su još uvijek ostali očuvani natpisi i upozorenja iz vremena kada se tunel koristio kao sklonište.

Radovi na čišćenju i uređenju izvođeni su u protekla dva mjeseca, a Grad Zagreb je sve to koštalo 1,350.000 kuna (oko 1,8 miljuna eura).

Najavljeno je kako će do završetka manjih završnih radova trebati pričekati još desetak dana, kada će tunel Grič biti u funkciji za turističke posjete, izložbe, grafitere i slične događaje.