Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od ovog jezera možda zavisi budućnost svijeta

Rock-Lake-Baikal

Ogromno poput mora i duboko kao okeanski rov, rusko jezero Bajkal važi za jedno od najvećih svjetskih prirodnih čuda.

Sa površinom većom od Belgije, Bajkalsko jezero sadrži skoro četvrtinu svih svjetskih zaliha svježe vode, što je više od svih pet velikih američkih jezera zajedno.

Bajkal je u svakom smislu jezero superlativa. Bajkalsko korito je toliko veliko da bi svim rijekama na svijetu trebalo oko godinu dana da ga popune. Više od 300 rijeka se uliva u Bajkalsko jezero, a samo jedna se izliva iz njega. U pitanju je rijeka Angara, koja se uliva u Arktički okean na sjeveru.

Uprkos prijetnjama koje sa sobo nose izgradnja gasovoda i ljudska aktivnost, Bajkal je praktično netaknut, a zaštićeno je od uobičajenog zagađenja prije svega zahvaljujući svojoj izolovanoj lokaciji.

Nalazi se u srcu Sibira, 3.500 kilometara od pacifika i oko 4.000 kilometara od Moskve. Ovakav geografski položaj takođe ukazuje i na činjenicu da do Bajkala nije lako doći.

Put do jezera ide kroz ruski grad Irkutsk, u kom se nalazi stanica čuvene Trans-sibirske željeznice. U ovom gradu takođe postoje direktni letovi za Moskvu i Peking.

Nezavisno do sezone i lokacije, zapanjujuća ljepota Bajkala privlači umjetnike, fotografe i turiste u velikom broju, tokom čitave godine.

Sa svojom jedinstvenom florom i faunom, kao i fascinantnom lokalnom kulturom, “sibirsko sveto more” je jedno od mjesta koja se svakako moraju posjetiti.