Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

održan u više bh. gradova

Završen drugi međunarodni književni festival “Žena sa knjigom”

Foto: Fena

Predstavljene su autorice iz Italije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, dijaspore, a ispred Veleposlanstva Republike Italije publici se obratio ataše za kulturu Riccardo Rigeli

Drugi međunarodni književni festival “Žena sa knjigom” održan je od 20. do 25. augusta u Mostaru, Visokom i Kladnju, a na njemu je svoje radove predstavilo više žena iz BiH, regije i ostalih zemalja.

Prvi dan Festivala publici je u Centru za kulturu u Mostaru predstavljena zbirka radova pristiglih na Javni poziv Udruženja. Ove godine se na Javni poziv prijavilo 100 sudionica iz Bosne i Hercegovine, dijaspore, zemalja u okruženju i europskih zemalja. Odlukom komisije za pregled pristiglih radova, Edite Mulaosmanović, Sanelle Cero i Sanele Kuko, u knjigu je uvršteno 80 poetskih i 19 proznih radova autorica iz 15 zemalja i tri kontinenta, priopćeno je iz Udruženja Žena sa knjigom.

Predstavljene su autorice iz Italije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, dijaspore, a ispred Veleposlanstva Republike Italije publici se obratio ataše za kulturu Riccardo Rigeli.

Završna večer u Mostaru

Drugi dan Festivala su se književnice okupile na Starom mostu da polože cvijeće u rijeku u znak podrške ženama koje trpe nasilje ili su žrtve femicida.

“I nebo je poslalo svoju poruku. Okupane naglim pljuskom, autorice su spustile cvjetove u rijeku i nastavile svoje mostove prijateljstva pored Krive ćuprije u Mostaru gdje su se čuli stihovi na b/h/s jezicima, norveškom i talijanskom”, naveli su.

Zatim su se književnicu uputile put Visokog i Kaknja.

“Dva savršena inspirativna ambijenta, Park Ravne Visoko i prostor na otvorenom ispred Muzeja i Kulturno-sportskog centra u Kaknju, bili su mjesto glazbe, pjesme, stihova, mjesto kojim su se rastočile emocije i nastavile svoj put posebnim karavanom ogrnutim sada već sjećanjima i emocijama slušatelja i sudionica”, kazali su iz udruženja.

Završna večer uživo održana je u prostoru bašte Yunus Emre Instituta u Mostaru i okupila je veliki broj mladih autorica koje su prvi put predočile javnosti ono što stvaraju, kao i ostvarenih autorica iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Konačno, šesti dan obilježile su autorice iz dijaspore zastupljene u zbirci radova „Žena sa knjigom“ koje su predstavile svoju poeziju i prozu široj publici.