Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tradicionalna izložba

ULUBiH: Slikarka Suzzane Arbanas dobitnica ovogodišnje nagrade “Roman Petrović”

Suzzane Arbanas

Generalni sekretar Udruženja likovnih umjetnika BiH Denis Jeina zvanično je otvorio izložbu govoreći da su na njoj zastupljena djela više od 60 umjetnika, koji su radili u svim likovnim disciplinama – kiparstvo, grafika, slikarstvo, instalacija i crtež

Tradicionalna, selektivna godišnja izložba “Mali format”, kojom Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) obilježava završetak kalendarske godine i novogodišnje praznike, otvorena je večeras u Galeriji “Roman Petrović” u Sarajevu.

Ljubiteljima umjetnosti predstavljeni su radovi istaknutih umjetnika, a ovogodišnji laureat prestižne nagrade “Roman Petrović” je slikarka i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH Suzzane Arbanas.

– Veoma sam zahvalna na ovoj nagradi, koja nosi ime Romana Petrovića, slavnog velikana bh. likovne umjetnosti. Na malom formatu sam naslikala portret djevojke u tehnici ulje na drvo. Ta djevojka je iz Sarajeva, koja će na ovoj izložbi prvi put vidjeti svoj portret – kazala je Arbanas.

Generalni sekretar Udruženja likovnih umjetnika BiH Denis Jeina zvanično je otvorio izložbu govoreći da su na njoj zastupljena djela više od 60 umjetnika, koji su radili u svim likovnim disciplinama – kiparstvo, grafika, slikarstvo, instalacija i crtež.

– Večerašnja izložba je specifična jer u svojoj strukturi i propozicijama njeguje poseban kvalitet snalaženja i izražavanja u malom formatu. Radovi ne smiju biti veći od 30 sa 30, te autori reaguju u svim klasičnim likovnim tehnikama. Izložene su slike, grafike, crteži, skulpture i instalacije, što ovu izložbu čini raznovrsnom i zanimljivom – istakao je Jeina.

Autori su imali priliku da se svojim radovima predstave intuitivno, na način koji ih kao stvaraoce definira. Tu su radovi afirmiranih umjetnika i dugogodišnjih stvaralaca, ali i radovi tek svršenih studenata.

– Već imamo pozive da ovu izložbu predstavimo u Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj – dodao je Jeina.