Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsko ljeto

U Narodnoj biblioteci Mostar promovisana zbirka priča “Dan poslije” Kemala Musića

kemal music promocija
Foto: Mostarsko ljeto

Kemal Musić, crnogorski književnik, novinar i kulturolog, kroz svoj raznovrstan opus, očarava čitaoce svojom izvanrednom sposobnošću pripovijedanja i dubokim razumijevanjem ljudske prirode

U dvorištu Narodne biblioteke Mostar, a u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2024“ promovisana je zbirka priča „Dan poslije“ crnogorskog književnika Kemala Musića.

Kemal Musić, crnogorski književnik, novinar i kulturolog, kroz svoj raznovrstan opus, očarava čitaoce svojom izvanrednom sposobnošću pripovijedanja i dubokim razumijevanjem ljudske prirode. Njegova knjiga „Dan poslije“, knjiga je tajni koje se nose u dan poslije. Nisu to tajne koje se tiču svijeta, one potiču od moći unutrašnjeg impulsa. U Musićevoj knjizi ulazak u život i izlazak iz njega obilježen je šutnjom – o svojima, o sebi, o svijetu i svemu. Šutnja koja se izdahne u dan poslije, koja traje, prenosi se s koljena na koljeno. Nakon čitanja knjige pripovjedača znamo, on nam je kao rod rođeni, jer je bez trunke zadrške (raz)otkrio sebe. I svakog od nas.

Ispred organizatora prisutnima se obratio direktor Narodne biblioteke Mostar, Omer Mičijević, a o knjizi je govorio profesor Elijas Rebronja, kao i sam autor.

„Kemal Musić u svojem stvaralaštvu crpi snagu i inspiraciju iz plodnog bihorskog područja, odakle je zapravo i poznati Avdo Međedović. Kada su u pitanju kratke priče koje piše, Musić se oslanja na narodne priče koje se pričaju uz ognjište, u domovima, u zimskim noćima. Ako odemo dalje u književnu kritiku, oslonac za ovakvo nešto je i Bokačo i njegov „Dekameron“ ali sa većim osloncem na bihorsko područje i u tome se ogleda originalnost ovog djela“ kazao je Elijas Rebronja, profesor i direktor Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru.

„Prije svega želim da se zahvalim biblioteci u Mostaru što su mi pružili priliku da gostujem u ovom gradu i predstavim se mostarskoj publici. Veoma sam zadovoljan i veoma mi je drago što sam ovdje večeras. Mostarska književna scena je izuzetno vrijedna i značajna za prostore bivše Jugoslavije. Velika je odgovornost biti pred mostarskom publikom.“ kazao je autor zbirke priča „Dan poslije“ Kemal Musić dodavši „prvi put u ovoj zbirci u mojoj književnosti imamo oblik bajke. Ovo je moja najintimnija knjiga u kojoj sam predstavio samog sebe, pogotovo u prvom dijelu knjige. Priče u ovoj zbirci su veoma emotivne i to su priče koje je sigurno svaka porodica na Balkanu preživjela.“

Na rasporedu „Mostarskog ljeta“ u četvrtak 04.07.2024. godine u 20:00 sati (Spomen kuća Džemal Bijedić) publiku očekuje javno predavanje „Bosanska usmena tradicija – uz 250. godišnjicu objavljivanja balade Hasanaginica“. Javno predavanje će se održati u organizaciji Muzeja Hercegovine. U programu učestvuju: akademik Rusmir Mahmutćehajić, prof.dr. Amra Dervišević, prof.dr. Dijana Hadžizukić.