Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Sharing is Caring“

U Bihaću predstavljena dva nova murala umjetnika Adnana Dupanovića

Foto: Fena

Dupanović je kazao da su muralima prethodile radionice s djecom u kampovima

U okviru projekta “Sharing is Caring“, kojeg su zajednički realizovali italijanska nevladina organizacija IPSIA BiH i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), završena su dva murala na zidu Medicinske škole u Bihaću. Ova umjetnička djela su rezultat kreativnog rada bihaćkog umjetnika Adnana Dupanovića.

Ovo je bio izuzetno poseban projekt, jer je okupljao, istraživao i poticao druženje mladih iz Bihaća, ali i korisnika kampova Lipa i Borići.

Dupanović je kazao da su muralima prethodile radionice s djecom u kampovima.

-Na tim radionicama smo dobili prve obrise onoga što želimo prikazati na ovoj fasadi. Njihova razmišljanja i doživljaji su nas inspirisali da stvorimo ova umjetnička djela – istakao je.

Prvi mural nazvan “U iščekivanju“ prikazuje djevojčicu s knjigom, kako sjedi ispod drveta, simbola života i sigurnosti.

Foto: Fena

-Ona čeka odrasle da shvate kako je život jednostavan i da ga ne treba komplicirati. Ova djevojčica je danas ovdje s nama, što me čini posebno sretnim – dodao je Dupanović.

Drugi mural nosi naziv “Svi smo sačinjeni od zvijezda“ i simbolizuje univerzalnu jednakost i energiju koja nas sve povezuje.

Foto: Fena

-Na muralu su prikazane dvije ruke koje se trebaju dodirnuti, okružene plamenom intenzivnih boja, čime smo željeli prenijeti poruku da smo svi isti – pojasnio je autor.

Projekt “Sharing is Caring“

Projekt “Sharing is Caring“ osmišljen je kao platforma za povezivanje lokalnog stanovništva i migrantske populacije, koja trenutno boravi u kampovima Borići i Lipa. Organizacija IPSIA već dugo djeluje u ovoj oblasti, pružajući podršku djeci, omladini i migrantima, te su iskoristili svoje iskustvo kako bi ovaj projekt bio što uspješniji.

-Ovim muralima je krunisan projekat ‘Sharing is Caring’ kojeg u saradnji sa Gradskom upravom realizuje IPSIA. Ponosni smo što je ovdje ovoliko ljudi, jer to pokazuje koliko prijatelja imamo – istakla je direktorica ureda organizacije IPSIA Silvia Maraone.

Foto: Fena

Predstavljanju murala prisustvovao je i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, koji je ovom prilikom naglasio značaj projekta za lokalnu zajednicu.

-Kroz ovaj projekt, ne samo da smo obogatili našu životnu sredinu, već smo i djeci pružili mjesto za provođenje slobodnog vremena, što je posebno važno u današnjem digitalnom dobu – rekao je Sedić.

Podsjetio je i na nedavno otvoreno inkluzivno dječije igralište u blizini škole, koje je također realizovano u okviru istog projekta.