Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Trećeg dana Juventafesta odigrane predstave o aktuelnim problemima mladih

juventafest predstava
Foto: Juventafest

U večernjem terminu u Pozorištu mladih Sarajevo, Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda izvelo je „Utopiju“ – predstavu nastalu na osnovu radionica s tinejdžerima koji su ujedno i izvođači na sceni.

Diskriminacija, vršnjačko nasilje, odbačenost i nerazumijevanje samo su neka od pitanja koja su otvorila predstave odigrane u nedjelju, trećeg dana takmičarskog programa 12. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Predstava „Ožiljci“ Omladinskog pozorišta Bileća odigrana je u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i nastala je kao rezultat istraživanja mladih bilećkih glumaca. Zasnovana je na novinskim člancima i književnim djelima Ive Andrića „Deca“, Selme Parisi „Ko si ti“ i Jelene Tasić „Šestica“. Reditelj predstave „Ožiljci“, nagrađene gromoglasnim aplauzom publike, jeste Bojan Milidragović, koautor teksta s Lazarom Gnjatom.

U večernjem terminu u Pozorištu mladih Sarajevo, Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda izvelo je „Utopiju“ – predstavu nastalu na osnovu radionica s tinejdžerima koji su ujedno i izvođači na sceni. Tekst je kreiran od dokumentarnih iskaza učesnika i učesnica, a uključuje njihove doživljaje, stavove i iskustva o najrazličitijim društvenim temama. Ta predstava navela je publiku na razmišljanje o tome šta je, zapravo, utopija, za što je nagrađena ovacijama.

U ponedjeljak, četvrtog dana festivala na programu su dvije preostale predstave takmičarskog programa. U Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, s početkom u 17.00, Dramska sekcija JU Katolički školski centar sv. Franjo, Opća gimnazija Tuzla, izvest će predstavu „Zašto ste probudili svoga muža“, a u 20.00 sati Pozorište mladih Sarajevo bit će otvoreno za predstavu „Buđenje proljeća“ glumačke trupe Akademije Drama Kids Sarajevo.

Ulaz na sve predstave je slobodan, saopćio je Juventafest tim.