Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Rovinju

Talentirani reditelj Igor Vuk Torbica preminuo u 33. godini

igor vuk torbica (1)

Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živio i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regije

Reditelj Igor Vuk Torbica tragično je preminuo u 33. godini, javlja Nova.rs.

Jedan od najboljih reditelja mlađe generacije u Srbiji tragično je okončao život u Rovinju, saznaje portal Nova.rs. Ovih je dana trebao raditi predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih.

“Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živio i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regije. U gradu koji je volio i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju“, navodi se u saopćenju porodice i prijatelja koje prenosi RTS.

Igor Vuk Torbica rođen je u Drvaru 1987. godine. 2013. godine završio je FDU u Beogradu. Već je na trećoj godini studija započeo svoju karijeru predstavom Pokojnik. Za ispitnu predstavu dobio je nagradu Hugo Klajn te se predstava uskoro počela redovno igrati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Iako je imao tek 33 godine, iza sebe je ostavio velika djela.

Režirao je “Carstvo mraka” Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), “Razbijeni vrč” Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog “Don Žuana” (Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina), “Hinkemana” Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), “Priče iz Bečke šume” Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište “Gavela).

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine, Torbica dobiva nagradu “Ardalion” za najbolju režiju za “Hinkemana”, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Za isti komad nagrađen je i na 31. festivalu Gaveline večeri.

“Hinkeman” je ovjenčan i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobiva čak četiri priznanja žirija.