Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozorište mladih sarajevo

Svečano otvoren 12. Juventafest, predstava iz Pule ispraćena ovacijama publike

Foto: Juventafest

Ovogodišnju selekciju Emine Omerović čini sedam predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a u predfestivalskom programu Juventafest Plus – Pokret za inkluziju, u četvrtak je u SARTR-u izvedena dokumentarna predstava „Up and Down“

Dvanaesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, u organizaciji Udruženja „Medija-Art“, sinoć je svečano, u Pozorištu mladih Sarajevo, proglasila otvorenim doajenka bh. glumišta i direktorica tog događaja Jasna Diklić.

-Ništa se ne može mjeriti sa spremnošću da komunicirate s drugima, da slušate i pitate – poručila je ohrabrujući mlade na slobodu i kreativnost na njihovim putevima razvoja.

Bez radoznalosti, mašte i kreativnosti, dodala je, nemoguće je pronaći put do suštine.

Selekcija od sedam predstava

-Vaša teatarska zaigranost je kao rijeka, puna virova, koju treba preplivati. Treba živjeti u društvu u kojem duhovnost ima prioritet, jer ona nudi ljubav i tolerantnost. Mi treba da učimo od vas, mladih – poručila je Diklić.

Ovogodišnju selekciju Emine Omerović čini sedam predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a u predfestivalskom programu Juventafest Plus – Pokret za inkluziju, u četvrtak je u SARTR-u izvedena dokumentarna predstava „Up and Down“.

U proteklih dvanaest godina Juventafest je okupio više od 3.000 učesnika iz 14 država, a o ovogodišnjoj dodjeli Grand Prixa za najbolju predstavu i Specijalnu nagradu žirija odlučivat će žiri u sastavu glumica Ksenija Pajić, dramaturg i profesor Dragan Komadina, te glumac Benjamin Bajramović.

Upravo je predstava „One“ Dramskog i plesnog studija Istarsko narodno kazalište Pula, koja je otvorila 12. Juventafest, ispraćena ovacijama publike, a zadala je veliki zadatak žiriju i glumačkim trupama koje će se predstaviti u narednim danima festivala.

Ova plesna predstava koreografkinje i rediteljice Andree Gotovine duboko proživljava temu odrastanja. Devet mladih i hrabrih djevojaka koristi pokret kako bi izrazile i progovorile o svojim unutrašnjim svjetovima, željama, nadama, strahovima, skrivenim mislima, pitanjima, tihim težnjama, sretnim i nesretnim ljubavima.

Drugog dana festivala, koji traje do 10. septembra, na programu su predstava Glumačke radionice Kulturni centar Čačak „Sakati Bili sa Inišmana“, u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u 17.00 sati, te predstava „Skaska o Aski“ Pozorišta PATOS Smederevo, koja će biti izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 20.00 sati, najavljeno je iz Medija-Art.

Ulaz na sve predstave je slobodan.