Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bkc

Samostalnom izložbom Dragana Gačnika iz Zenice počela 10. kolonija “Slovenci u Tuzli”

izlozba slovenci u tuzli
FOTO: Fena

Ukupno sam predstavio 16 slika – kazao je Gačnik Feni, te je najavio da  će njegova izložba biti postavljena sve do 30. augusta.

Samostalnom izložbom zeničkog akademskog umjetnika Dragana Gačnika, koja je postavljena u velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, sinoć je i otvorena 10. regionalna likovna kolonija “Slovenci u Tuzli”, koja se zatvara 25. augusta.

Sudjeluje 18 likovnih umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a mentor kolonije je Borka Jokić iz Tuzle.

– Ovo izložba je moje novo likovno istraživanje, a dio izložbe, koja je u pripremi za gostovanje u Sloveniji, premijerno je vidjela i tuzlanska publika te gostujući umjetnici likovne kolonije.

Slike pripadaju apstraktnom ekspresionizmu i bave se kompozicijom i bojom. To su akrili na platnu većih dimenzija, 120×100 cm, koloristički tako da će se izložba, vjerujem, dopasti publici.

Ukupno sam predstavio 16 slika – kazao je Gačnik Feni, te je najavio da  će njegova izložba biti postavljena sve do 30. augusta.

Kao i u muzici, dodao je Gačnik, ovdje je boja ona koja mami sa svim svojim tonskim vrijednostima, svojom dubinom i svojim zvukom. Gačnik je i predsjednik Udruženja građana slovenskog roda “Encijan” iz Zenice, koje je tradicionalno, a i ove će godine to biti 7. septembra, domaćin Susreta Slovenaca u BiH i bh. građana porijeklom iz Slovenije.

Povodom otvaranja 10. kolonije, umjetnicima su se obratili predsjednica Udruženja Slovenaca iz Tuzle Jasmina Husanović, zatim predsjednica Likovne sekcije tog udruženja Melada Huseinagić i gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.