Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Retrospektivna izložba povodom pet godina od održavanja prve Bh. povorke ponosa

bh. povorka ponosa izlozba
Foto: Bh. povorka ponosa

“Svaka dosadašnja Povorka je bila izazov za sebe, ali i sreća i uspjeh za sebe”

U subotu, 7. septembra obilježićemo pet godina od održavanja prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa, održane sada već davne 2019. godine. Iako je bosanskohercegovačka Povorka ponosa posljednja u postjugoslavenskom regionu, u ranijim godinama je mnogo toga urađeno kroz druge aktivističke forme kada su u pitanju prava LGBTIQ+ osoba. Međutim, kroz izlazak na ulicu, aktivizam je izašao iz svoja četiri zida.

-Povorku ponosa čine hiljade ljudi koji su prethodnih godina šetali sa nama, ali i svi vi koji ćete u subotu, 7. septembra od 18:30 doći u DKC Sarajevo, Kranjčevićeva 24, na otvaranje retrospektivne izložbe fotografija, kako bismo zajedno proslavili uspjehe pet prethodnih Povorki, na koje smo svi_e ponosni i ponosne – stoji u saopćenju organizatora.

-Prva Bh. povorka ponosa je bila značajan korak ka vidljivosti LGBTIQ+ osoba i dalje nema povratka u tamu. Važno je bilo napraviti prve korake, ali nakon pet godina odmaka, evidentno je da je važnije održavati kontinuitet borbe i organizacije Povorke, uzimajući u obzir sve izazove na koje smo naišli i na koje nailazimo, ostvarujući nova mjesta slobode i hrabrosti, ujedinjeni u borbi protiv homofobije i transfobije – piše u saopćenju.

Prisjećajući se prve Bh. povorke ponosa, Lejla Huremović, aktivistkinja i članica Organizacionog odbora kaže da je ona bila test razumijevanja, solidarnosti i podrške.

-To je bilo prvi put u aktivizmu u BiH da nije bilo moguće ne zauzeti stav i ne imati mišljenje. A to je važno; važno je da znamo s kim dijelimo ovu državu, ko su nam komšije i kako nas doživljavaju. S druge strane, za LGBTIQ+ osobe je značilo nadu da možemo nastaviti graditi naše živote ovdje. Povorka je osnažila zajednicu i učinila je vidljivijom, ali je i dala jasnu poruku da aktivisti_kinje ne odustaju od borbe za LGBTIQ+ osobe – kaže Huremović.

Sve dosadašnje Povorke ponosa sa sloganima “Ima izać”, “Nije život četiri zida”, “Otpor sa margine”, “Porodično okupljanje”, “Ponosno zajedno” i “Volim da se ne bojim”, osim što su okupljale veliki broj građanki i građana naše i okolnih zemalja i kroz teme i slogane vrlo artikulisano otvarale pitanja života i položaja LGBTIQ+ osoba u našem društvu, privlačile su i veliku medijsku pažnju, koja je zahvaljujući Povorci u mejnstrim uvela LGBTIQ+ teme, kroz različite medijske i umjetničke forme.

Svaka Povorka ponosa je imala i snažnu podršku fotografkinja i fotografa koje_i bi svake godine besplatno ustupili svoje fotografije na korištenje Povorci, stvarajući dokumenat i ostavljajući neizbrisiv trag borbe na bh. ulicama. Kroz retrospektivnu izložbu fotografija sa svih Povorki ponosa želimo prikazati sreću, ponos, zadovoljstvo i podršku koja se može vidjeti na ovim fotografijama. Izložba prikazuje solidarnost, drugarstvo, podršku, ljubav, strpljenje, savezništvo i sve ono što je potrebno da bi se Povorka organizovala i kako bi se na ovakav način nastavila organizovati u narednom periodu. Ovo je i svojevrstan omaž svim fotografima i fotografkinjama koji_e prate Povorku i nesebično daju svoje vrijeme i resurse kako bi svjetlopisati i zabilježili šta se sve dešavalo taj dan i svima njima, kao i autoricama i autorima fotografija čije radove nismo bili u mogućnosti izložiti zbog ograničenja izložbe, smo neizmjerno zahvalni.

Ivana Arapović, članica Organizacionog odbora Povorke ponosa ističe da smo svjedoci da se za pet godina Povorke razvila značajna mreža podrške i savezništva jer se bez savezništva ne može mnogo učiniti.

-Rad sa međunarodnim organizacijama i javnim institucijama je bio izazovan, jer smo se morali izboriti za podršku i razumijevanje. Tu postoji još mnogo prostora za napredak i nadamo se da će on biti vidljiv u godinama koje dolaze, jer nismo zadovoljni radom javnih institucija i predstavnicima i predstavnicama vlasti koji još uvijek kalkuliraju oko podrške i veoma sporo rade na važnim zakonskim rješenjima koja bi značila napredak života LGBTIQ+ osoba – dodaje Arapović.

Put od prve Bh. povorke ponosa do sada je bio i ostao pun izazova, prepreka, borbi, ali i uspjeha, sreće, hrabrosti i ponosa. Svaka dosadašnja Povorka je bila izazov za sebe, ali i sreća i uspjeh za sebe.

Evocirajući uspomene sa druge Bh. povorke ponosa koja je održana za vrijeme pandemije koronavirusa, Lejla Huremović ističe da je u tom trenutku vladao opšti strah, ali da je bilo važno da se Povorka održi, jer da se tu stalo, ko zna da li bi Povorka ponosa danas ovako izgledala.

-Ponosna sam što je neformalni kolektiv uspio kao takav i što je postigao sve ovo što jeste. Svjesni smo i mnogih propusta ili prostora gdje možemo rasti, imamo mnogo ideja i želje da rastemo, ali i svijesti da to nije moguće preko noći, te da za neke stvari treba vremena – kaže Huremović.

Niti jedna povorka ponosa se nije tako brzo razvijala i rasla kao Bh. povorka ponosa, te ćemo i u budućnosti nastaviti zauzimati javni prostor koji pripada svima nama i glasno i odgovorno govoriti o problemima i potrebama LGBTOQ+ zajednice, nastojeći ostati glas zajednice.