Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

počast velikom čovjeku

Promovisana knjiga o Vlastimiru Mijoviću: “Želio sam da naš Vlasta ne ode u zaborav”

FOTO: S.D./Fokus.ba
Detalj sa promocije knjige "Vlasta"

Njegova kći Luna ga i ovako maštovito opisuje ‘da je bio svojevrsni hodajući voz, oči su mu bile prozori kupea sa kojeg je na svoj grad i domovinu gledao sa najvećim ponosom, prepun ljubavi i poštovanja’

U prepunoj sali Ateljea Figure u Sarajevu večeras je promovirana je, knjiga “Vlasta”, posvećena Vlastimiru Mijoviću, jednom od najpoznatijih novinara u BiH i u nekadašnjoj Jugoslaviji koji je preminuo 13. januara 2022. godine.

Promocija knjige “Vlasta” održana je na rođendan Vlastimira Mijovića, a njegova porodica i prijatelji upravo su ovim veličanstvenim skupom željeli još jednom odati počast velikom čovjeku i novinaru koji nas je prerano napustio.

Knjiga je nastala prema ideji Nijaza Skenderagića i uz pomoć i saradnju njegovih kolega i prijatelja, a objavljena je u izdanju Art Rabic – Mikulić knjige.

Skenderagić je rekao da su ga u ideji za realizaciju knjige “Vlasta” uz porodicu Mijović podržale i brojne kolege Vlastimira Mijovića, ugledni novinari iz država bivše Jugoslavije.

U obraćanju prisutnima Skenderagić je podsjetio na njegovo prijateljstvo s Mijovićem te je kazao da je knjiga nastala kao rezultat želje da se ne zaboravi šta je radio, kako je pisao i djelovao u javnosti Vlastimir Mijović.

Skenderagić je naglasio da je Mijović pripadao generaciji hrabrih i odvažnih ljudi, generaciji koja je imala svoje snove koje je živjela, te da je bio jedan od prvoboraca protiv svake vrste zla i negativnih pojava, kako u nekadašnjoj Jugoslaviji, tako i u BiH.

FOTO: S.D./Fokus.ba
Skenderagić: Želio sam da naš Vlasta ne ode u zaborav

“Vlasta je umro prije nešto od više godinu i želio sam da naš Vlasta ne ode u zaborav. On to ne zaslužuje, ne samo zato što je bio veliki novinar, zato što je bio ljudina, nego zato što je bio i jedan od prvoboraca protiv ovog zla koje nam se počelo spremati u Beogradu još prije tridesetak godina i onda je došlo i na ove prostore. A, onda su došli neki čudni ljudi, čudne politike, čudna vremena, koje su htjeli da nam ubiju, sve one vrijednosti koje smo mi gradili koje smo koje smo sanjali sve naše nade, a imali smo naše dane, našu mladost, željeli smo da naša djeca žive neke ljepše snove, a onda su ovi došli da to sve ubiju i unište. Vlasta je bio među prvoborcima u otporu takvima. Ta naša borba protiv crnila fašizma počela je još dok smo, prije više od 30 godina, radili u Beogradu. Sa svim izazovima sa kojima se suočavao Vlasta je uvijek bio i ostajao stamen, postojan, nepotkupljiv i svoj čovjek”, rekao je između ostalog u emotivnom govoru Skenderagić.

FOTO: Fena
Knjiga “Vlasta”

Prisutnima se obratila i Luna Lozić, kćerka Vlastimira Mijovića koja se uz mnogo emocija i ponosa prisjetila svoga velikog oca.

Kazala da je on bio “svojevrsni hodajući voz, oči su mu bile prozori kupea sa kojeg je na svoj grad i domovinu gledao sa najvećim ponosom, prepun ljubavi i poštovanja”.

O knjuzi “Vlasta” govorila je i poznata novinarka i nekadašnja urednica u “Oslobođenju” Nada Salom koja je također učestvovala u realizaciji nastanka knjige “Vlasta”.

FOTO: S.D./Fokus.ba
Detalj sa promocije

Vlastimir Mijović rođen je 1956. u Foči. Završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Bio je novinar, urednik, voditelj i urednik TV emisija, politički komentator, dopisnik iz Moskve, glavni i odgovorni urednik.

Napisao je više hiljada novinarskih tekstova, a imao stotine nastupa na radio i TV programima.

Bio je dobitnik priznanja Novinar godine u bivšoj Jugoslaviji, te Novinar godine 1998.godine u BiH.

Vlastimir Mijović je bio i kolumnista portala Fokus.ba.