Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Meeting Point

Projekcija filma “Veće od traume” povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

film Vece od traume

Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem

Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini u saradnji s Obala Art Centrom organizira u ponedjeljak, 12. decembra, projekciju dokumentarnog filma “Veće od traume” (Hrvatska) povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i panel-diskusiju.

Film “Veće od traume” koji je režirala Vedrana Pribačić dobitnik je Nagrade za ljudska prava ovogodišnjeg 28. Sarajevo Film Festivala i govori o grupi žena iz Vukovara koje otkrivaju ko bi one bile bez traume s kojom se poistovjećuju, a taj proces mijenja njihove živote i odnose.

Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubistva voljenih i dalje su traumatizirane. Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem.

Panel-diskusiju o važnosti poštivanja ljudskih prava, s posebnim naglaskom na prava žena, nakon filma moderirat će ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Jan Waltmans, a panlistice ambasadorica ljudskih prava Kraljevine Nizozemske Bahia Tahzib, Jasmina Mujezinović iz Fondacije lokalne demokratije i ombudsmenka za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur.

Program će biti održan u kinu Meeting Point, s početkom u 18 sati, najavljeno je.