Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kultura na ulice

Premijerno izveden performans “Tražim ulicu za svoje ime…”

trazim ulicu za svoje ime performans
Foto: Velija Hasanbegović

Prvo reprizno izvođenje je u petak, 30. avgusta u 20:30 sati u amfiteatru Ilidža (Veliki park)

U sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2024!“ sinoć je u prepunom amfiteatru Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, premijerno izveden performans „Tražim ulicu za svoj ime…“ autora Armina Behrema, u režiji Ajle Bešić.

Sarajevo, grad koji jednako budi ljubav kao i nostalgiju, bio je inspiracija za novi performans “Tražim ulicu za svoje ime…”. Autorski tim je u procesu istraživao sve one suprotnosti koje grad Sarajevo čine posebnim – od skrivene ljepote do neizbježne melanholije. Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić na sceni su oživjeli dijaloge sastavljene od stihova nekoliko pjesnika koji su pisali o Sarajevu, stvarajući mapu grada kroz poeziju..

Muzičku pratnju čine violončelistica Eva Čalija i perkusionist Dario Kos.

Premijera performansa „Tražim ulicu za svoj ime…“ realizovana je u saradnji sa Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Prvo reprizno izvođenje je u petak, 30. avgusta u 20:30 sati u amfiteatru Ilidža (Veliki park).

trazim ulicu za svoje ime performans
Foto: Velija Hasanbegović

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

trazim ulicu za svoje ime performans
Foto: Velija Hasanbegović

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.
Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.