Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera predstave “Čisto ludilo” 9. maja u Narodnom pozorištu Tuzla

tuzlansko pozoriste (3)

Predstava “Čisto ludilo”, rađena pod rediteljskom palicom Nine Klaflin, premijerno će biti izvedena 9. maja u Narodnom pozorištu Tuzla.

Uloge u ovom pozorišnom komadu utjelovili su Ivana Perkunić- Mešalić, Edis Žilić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Armin Ćatić i Nedim Malkočević.

Rediteljica Nina Kleflin istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da je ovo njena šesta premijera u tuzlanskom pozorištu, te da su to uglavnom bile komedije, tvrdeći da će ovaj komad biti kruna svih njih.

Smatra da je ovo “urnebesni komad”, premetaljka u kojoj se na zanimljiv, zabavan, duhovit i inteligentan način raspravlja o tome ko je ubio čuvenu pijanisticu Izabelu.

Navodi da se lik pijanistice ne pojavljuje na sceni, ali da akteri komada istražuju njeno ubistvo i upleteni su u njega.

Ocijenila je da je riječ o mješavini između odgonetaljke o ubistvu te aktuelne i zanimljive komedije. Komad, smatra ona, funkcionira po lokalnim referencama i duboko je ukorijenjen u Tuzlu, baveći se tamošnjim ljudima, adresama, referencama.

Navela je za primjer da ubistvo istražuju policajci iz tuzlanskog naselja Miladije, frizerski salon u kojem se odvija radnja nalazi se u Notarskoj ulici, a gospođa Pašić, koja je jedna od junakinja predstave, živi u ulici Alije Izetbegovića, Tuzlacima poznatijoj kao Oktobarska.

Predstava je rađena prema originalnoj drami Paula Portnera, a dramaturšku adaptaciju uradio je Midhat Kušljugić, scenografiju Osman Arslanagić, a kostimografiju Marija Šarić- Ban.