Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljena knjiga ‘Moj životni put’, autora Bože Žepića

Bozo Zepic moj zivotni put1

Knjiga “Moj životni put”, koju je autor prof. dr. Božo Žepić napisao u povodu 80 godina života i 40 godina rada na Sveučilištu u Mostaru, predstavljena je u srijedu u Tomislavgradu, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Tomislavgrad.

“Ova moja knjiga nastala je kao produkt odluke da pri zalasku u godine duboke starosti sredim i na prvi način pospremim sve one poslove koje do sada, zbog raznih okolnosti, nisam uspio uraditi. Nakon što sam u prethodnim knjigama rekao što sam imao reći i napisao što sam planirao napisati, došlo je vrijeme i opisati svoj životni put”, kazao je autor u pogovoru svoje knjige.

Po riječima samog autora, knjiga je primarno memoarskog karaktera, iako se ne radi o klasičnim memoarima već o njegovom pogledu na svijet, stečenom osobnim životnim i radnim iskustvom.

– Knjiga je proširena mojim znanstvenim, sociološko-filozofskim i pravno-politološkim spoznajama te protkana mislima drugih ljudi, kao i narodnom mudrošću prezentiranom u brojnim narodnim izrekama – kazao je profesor Žepić.

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ana Helena Jolić, promotorica knjige, kazala je kako se Žepić u svom djelu, jednostavnom, lakom i domaćom rečenicom, obraća svim uzrastima, i mladim, i starim.

– Knjiga počinje pričom o zavičaju, užem i širem, gdje se nižu ljepote i znamenitosti sela Grabika i tuzlanskog kraja, s naglaskom na ljepotu i sklad života koji je uz pjesmu cvjetao u skromnosti, siromaštvu i radu. Priča je to o zavičaju koja obiluje aforističnim rečenicama u kojoj će stariji uživati, a mladi je trebaju pročitati prije konačne odluke – kazala je Jolić.

Dodala je kako Žepić u svojoj memoarskoj prozi šalje poruku kako se uz ljubav, ustrajnost i skromnost, pomiču sve granice, lome prepreke i sve to nad čini sretnim, zadovoljnim i uspješnim čovjekom .

Predsjednik ogranka Matice hrvatske Tomislavgrad Mate Kelava istaknuo je da se čitatelj vrlo lako može uvjeriti da mjera za sretan i uspješan život nije novac, već društvena angažiranost, učiteljski rad, znanstveni rad i, u prvom redu, njegova obitelj.

– O Božinoj obitelji, dok nije objavljena ova knjiga, nismo znali ništa, dok se u njegovoj biografiji spominje samo nekoliko podataka, recenzenti i predstavljači njegovih knjiga govore samo o njegovom znanstvenom radu. Međutim, sada smo u prilici upoznati Božu kao uzor obiteljskog života, marljivosti, skromnog, poštenog života i rada, upravo kakav bi trebao biti otac obitelji – kazao je Kelava.