Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kupres

Predstavljen prvijenac časopisa “Stožer”

promocija casopis stozer
FOTO: Fena
Promocija časopisa Stožer

Ružica Hrnjkaš Živković podsjetila je o životu na Kupresu u periodu prije nove ere svjedoče gradine, kameno oruđe i brojni tumulusi

U organizaciji ogranka Matice hrvatske u Kupresu u subotu je predstavljan časopis„ Stožer“ u kojem će biti objavljivani tekstovi o povijesti Kupresa.

O konceptu časopisa i njegovom prvom broju govorili su književnica i predsjednica ogranka Matice hrvatske Kupres Ružica Hrnjkaš Živković, fra Ćiro Lovrić, predsjednik ogranka Matice hrvatske Livno Mira Jonjić te akademska slikarica Ivana Barišić.

Ružica Hrnjkaš Živković podsjetila je o životu na Kupresu u periodu prije nove ere svjedoče gradine, kameno oruđe i brojni tumulusi.

Nakon toga prostore Kupreške visoravni naseljavaju starosjedioci o kojima se danas malo zna, zatim Iliri, Kelti, Rimljani, Bizantinci, Goti, Hrvati, Turci…

– Dakako, svaka civilizacija i vlast ostavila je svoj pečat i neke povijesne tragove. Život na Kupresu zabilježen je još 3.000 godina prije nove ere. Uzrok ranog naseljavanja i stalne najezde različitih osvajača treba promatrati kroz interesantan geostrateški položaj Kupresa, njegovo veliko prostranstvo i upravo prirodne ljepote, koje se rijetko sreću – kazala je.

Nakon promocije časopisa u prostorijama Hrvatskog doma Kupres otvorena je izložba radova nastalih u okviru likovne Matice hrvatske Kupres, koju vodi akademska slikarica Ivana Barišić.