Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jajce

Predstava “Tri prikazivanja Boga” Narodnog pozorišta Tuzla otvara Pozorišne igre BiH

Foto: NPT

Selektor Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine za ovu godinu je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Zoran Mlinarević. On je za ovogodišnje festivalsko izdanje izabrao sedam ostvarenja

Najstariji festival bosanskohercegovačkog pozorišta Pozorišne igre Jajce koje se ove godine održavaju 43. put otvara se večeras predstavom Aleša Kurta “Tri prikazivanja Boga” Narodnog pozorišta Tuzla.

Na daskama pozorišne dvorane Doma kulture u Jajcu u takmičarskom programu bit će prikazano sedam predstava. Pored takmičarskog programa, publiku i ove godine očekuje bogat prateći program, premijere predstava, izložbe, promocije knjiga, amaterske dječije predstave te muzičko-scenski komadi.

Ključ grada Jajca tokom festivalskih dana čuvat će dugogodišnji prijatelj Jajca i Pozorišnih/Kazališnih igara Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, a voditeljica okruglih stolova 43. Igara bit će Tina Laco.

Izabrano sedam predstava

Selektor Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine za ovu godinu je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Zoran Mlinarević. On je za ovogodišnje festivalsko izdanje izabrao sedam ostvarenja.

To su “Tri prikazivanja Boga” autora teksta i reditelja Aleša Kurta, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla; “Stepski vuk” Hermana Hessea, u režiji i dramatizaciji Tamare Kučinović, HNK Mostar; “Otac” Floriana Zellera, reditelja Dine Mustafića, Kamerni teatar 55; “Othello” William Shakespare, režija Oksana Dimitriieva, SARTR; “Mali ratovi i kabine zare” režija Ivica Buljan, Narodno pozorište RS-a Banja Luka; Ivo Martinić “Drama o Mirjani i ovima oko nje” u režiji Nermina Hamzagića, BNP Zenica te “Marlene Dietrich: Pet tačaka optužnice” autora teksta i reditelja Harisa Pašovića, Narodno pozorište Sarajevo.

U okviru pratećeg programa biće upriličeno otvaranje izložbi “Učo: Pola vijeka bez Jurislava Korenića” autorice Amine Abdičević, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te “Simbioza fotografije i poezije, rukopisi i sjećanja” autora Stjepana Jelice i Edine Demir – Šahman.

Također će se prisjetiti i uglednih kulturnih radnika, čestih gostiju i sudionika Pozorišnih Igara kao što su Nijaz Alispahić, Mirsad Tuka i Abdulah Sidran.

U okviru pratećeg programa gostovaće predstava za djecu Centra kulture i mladih “Zmaj i nogometaševa kći”, dok će u zgradi Muzeja AVNOJ-a nastupiti u organizaciji HKD “Napredak” Jajačko amatersko kazalište sa predstavom “Molim, ne zaklanjajte mi sunce”. U okviru pratećih proigrama Pozorišnih igara biće upriličena i promocija knjige Saide Mustajbegović “Ani Radošević, poetesa pokreta”.

Direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar govoreći o povezanosti Jajca i Igara kazao je da se na ovoj smotri pozorišta okupe pozorišni radnici iz cijele BiH, razmijene iskustva, ideje i dostignuća čime se unaprjeđuje pozorišni život u našoj zemlji.

-Kada nekom pozorišnom radniku spomenete Jajce, odmah je to aluzija na Igre i lijepa druženja u našem gradu – podvukao je Čančar.