Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BKCTK

Predstava “Kuća bez vrata” specifična zapitanost pred tajnama života

plakat (2) kuca bez vrata (1)

Pretpremijera, koja je zatvorenog tipa, bit će 23. septembra, a prva repriza u subotu 25. septembra

Predstava nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića “Kuća bez vrata”, rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra TK i partnera, premijerno će biti izvedena u petak, 24. septembra u BKC-u TK.

Dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer, a inspiracija za taj komad dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija te dramatizatora i reditelja teksta.

Predstava je bazirana na iskustvima dvije vrste teatra: Poetskog i teatra apsurda. U komadu dominira specifična vizija egzistencijalizma i specifične zapitanosti pred tajnama čovjekovog života.

Đakometijevski intonirana scenografija Harija Ejubovića pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave.

U predstavi igraju: Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović. Scenograf je Hari Ejubović, svjetlo je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.

Pretpremijera, koja je zatvorenog tipa, bit će 23. septembra, a prva repriza u subotu 25. septembra.

Nosilac projekta “Kuća bez vrata”, koji objedinjuje više događaja u okviru obilježavanja 10. godišnjice od smrti Nedžada Ibrišimovića, je Bosanski kulturni centar TK, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla i JP BH Pošta, saopćeno je iz JU BKC TK.