Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Pozorištu mladih

Predstava “Bazen” Selme Spahić 5. oktobra otvara Mali MESS

bazen selma spahic
Foto: Fena

Komad “Bazen” prvijenac je Selme Spahić u oblasti predstava za djecu, a nastala je po motivima istoimene slikovnice JiHyeon Lee

Premijerom predstave “Bazen” redateljice Selme Spahić 5. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo počet će teatar za najmlađe, Mali MESS. Mala, ali i velika publika imat će priliku do 12. oktobra pogledati četiri predstave i inkluzivnu radionicu plesa.

U okviru 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, i ove godine se organizira program Mali MESS za najmlađe ljubitelje teatra, koji će biti održan od 5. do 12. oktobra.

Ovogodišnje izdanje Mali MESS donijet će predstave “Bazen” te “Jednooki Džo” Saše Paševskog, “Ožiljci” Bojana Milodragovića, te predstavu “Pinokio” Nine Keflin koja zatvara Mali MESS.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković na današnjoj je konferenciji za medije naglasio važnost Malog MESS-a, a sve kako bi preispitali probleme najmlađih i koliko teatar može pomoći u odgoju.

-Koliko je važno da Festival MESS bude refleksija društva u kojem živimo, toliko je Mali MESS važan da preispitamo sve one probleme naših najmlađih, i koliko zapravo teatar može pomoći kao odgojna metoda i učenje o bitnim temama, poput inkluzije, bullinga i strahova sa kojim se susreću – kazao je Kreševljaković.

Program Malog MESS-a bit će održan u Pozorištu mladih, a direktor te institucije Ismir Fazlić je podsjetio da je Pozorište mladih prirodna kuća Malog MESS-a i to već godinama rado čine, jer tako zajedno ispunjavaju misiju približavanja teatra i umjetnosti najmlađoj publici.

U okviru Malog MESS-a je i inkluzivna radionica “Svi smo mi isti kroz ples” koju realiziraju udruženja “Živimo balet” i “Mali heroji”, a u njoj učestvuje 11 djece sa poremećajima iz spektra autizma, te jedno slijepo i slabovidno dijete.

Producentica i organizatorica projekta Nataša Hajdarević naglašava da je rad sa djecom realiziran uz edukovane pedagoge i kroz svoj način rada su omogućili djeci da savladaju razne tehnike na njima pristupačan način.

Komad “Bazen” prvijenac je Selme Spahić u oblasti predstava za djecu, a nastala je po motivima istoimene slikovnice JiHyeon Lee. Radi se o putovanju jednog dječaka kroz nepoznati svijet vodenih dubina u kojem se suočava sa svojim strahovima, upoznaje divna bića i stiče nezaboravna prijateljstva.

Sa četiri predstave na repertoaru i jednom edukativnom radionicom za djecu, Mali MESS i ove godine pronosi važne poruke o inkluziji, toleranciji ali i problemima današnjih mališana.