Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Pravo Ljudski Film Festival: Poziv da se odupremo strahu

pravo ljudski press
Ustupljena fotografija

Ovogodišnji festival otvara se kolektivnim performansom u saradnji sa Kolektivom Građani i građanke Sarajeva solidarno uz Palestinu, gdje će u kinu Meeting point biti pročitana imena djece ubijene u Palestini u posljednjih godinu dana

Devetnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala bit će održano od 25. do 30. septembra 2024. godine u Sarajevu u kinu Meeting point. Ovogodišnje, posebno izdanje, donosi mnoštvo kreativnih dokumentarnih filmova koji propitivaju aktuelne kulturne i društveno-političke teme.

U središtu ovogodišnjeg festivalskog programa je otpor i borba za oslobađanje Palestine kao kolektivnog pitanja. Simboličkim upisivanjem Palestine unutar različitih borbi dekolonizacije cilj je kreirati (bar privremeno) cjelovitiju sliku borbe protiv imperijalizma i kolonijalizma, a time otvarati i zejadnički prostor u kojem se sve naše parcijalne ili periferne borbe dopunjuju. Možda jedino tako i doprinosimo kreiranju mogućnosti zajedničke borbe?

Cilj zajedničke borbe nije samo puka želja, već je možda i jedina mogućnost. Zasigurno jeste u svijetu u kojem se genocid normalizira na isti način na koji se historiski normaliziraju i sve ostale forme nasilja.

“Devetnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala u ovoj brutalnoj godini nažalost ne može i ne treba se ničim drugim baviti nego ujedinjenjem različitih otpora protiv nasilja. Ovo je godina u kojoj pratimo potpuno brisanje Palestinskog naroda “life”, pa svaki javni prostor treba i mora uraditi sve moguće da signalizira da otpor tom nasilju postoji. Ukoliko pravni mehanizmi zaustavljanja nasilja ne postoje ili su beznačajni, onda su solidarnost i empatija jedine metode koje su nam preostale. Naš filmski i javni program je možda mali i skroman prostor, ali je to sve što mi kao kulturni prostor imamo. Prikazati ćemo 23 filma, koji problematiziraju različite strategije otpora, od kolaborativnog rada sa osobama sa autizmom koji se bore sa društvenih stigmama, do otpora protiv iranskog režima i genocida u Palestini. Festival će sve svoje snage staviti u funkciji kreiranja što otvorenijeg prostora za promišljanje, sa mnogo manje gostiju i gošća iz razloga što ekonomski i kulturno ovo je vrijeme u kojem nam treba prostor za introspekciju i promišljanje ličnih i kolektivnih vrijednosti”, navela je Kumjana Novakova, kuratorica festivalskog programa.

pravo ljudski festival press
Ustupljena fotografija

Ovogodišnji festival otvara se kolektivnim performansom u saradnji sa Kolektivom Građani i građanke Sarajeva solidarno uz Palestinu, gdje će u kinu Meeting point biti pročitana imena djece ubijene u Palestini u posljednjih godinu dana.

“Akcija čitanja imena ubijene djece Gaze je simbolični čin podrške građana i građanki Sarajeva ljudima u Gazi i Zapadnoj obali, a ujedno je i naš vapaj za zaustavljanje genocida koji Izrael sprovodi nad palestinskim narodom. Svjesni da je ovo zaista samo simbolični čin i kapljica vode u okeanu, odlučile smo se da ipak javno iskažemo da odbijamo biti saučesnici i saučesnice ovog kapitalističkog i imperijalističko-kolonijalnog zločina u koji su uključene gotovo sve svjetske vladajuće elite, uključujući i naše vladajuće strukture. Javna čitanja u Sarajevu, koje je inicirao Feministički antimilitaristički kolektiv, ali koja su ubrzo prerasla u građansku inicijativu samu za sebe, počela su 13. februara 2024. godine i u kontinuitetu se održavaju svakog utorka ispred Vječne vatre”, kazala je Gorana Mlinarević, jedna od pokretačica inicijative.

Nakon kolektivnog performansa će biti održano performativno predavanje o filmu kao arhivi opstanka i oslobađanja, kroz slučaj Palestine, sa Karlom Crnčević, autoricom i selektoricom programa posvecenog Palestini i Kumjanom Novakovom, kuratoricom festivalskog programa, nakon čega nam slijede dva kratka filma Jocelyne Saab koja ujedno i otvaraju festival.

Filmovi Bejrut, moj grad i Palestinske žene, režiserke Jocelyne Saab, govore o historijskom nasilju i otporu. Jocelyne Saab (1948–2019) bila je libanonska novinarka i režiserka. Smatra se pionirkom libanonskog filma. Reporterka, fotografkinja, scenaristkinja, producentica, režiserka, umjetnica i osnivačica Internacionalnog filmskog festivala Cultural Resistance u Libanonu, Saab je svoj fokus usmjerila ka obespravljenim i marginaliziranim – od raseljenih do boraca i borkinja u egzilu, zaraćenih gradova i Četvrtog svijeta bez glasa. Polazište njenog rada bilo je historijsko nasilje, i u njemu svijest o djelima i prizorima koji se moraju dokumentovati, diskutovati, i kojima se mora pružiti otpor.

U subotu, 21.09. u 19h u DKC Sarajevo će biti otvorena izložba uoči otvorenja festivala pod nazivom Slike iz projekta o Dini, fotografkinje Tamare de la Fuente. Izložba će biti otvorena kroz cijeli festivalski program, a moći ćete je posjetiti svaki dan od 22.9. od 12 do 18h.

“”Slike iz projekta o Dini” mali su primjer mog projekta dokumentarne fotografije na kojem radim zadnjih 7 godina, zahvaljujući bezuvjetnoj podršci Pravo Ljudski Film Festivala. Ono što je počelo kao individualna potraga za vrlo važnom ženom koja je bila dio mog života, razvilo se u kolektivni projekt u kojem istražujem reprezentaciju ženske figure koja utjelovljuje grad, njegovu historiju i njegovu evoluciju. Žene Sarajeva simboliziraju otpor, ožiljke i tajne grada, odražavajući zajedničko iskustvo onih koji su proživjeli njegove radosti i tragedije. Fotografije imaju za cilj uhvatiti njihovu promjenjivu i zagonetnu prisutnost, koja se nikada ne može u potpunosti razumjeti ili zadržati, kao ni samo Sarajevo”, navela je fotografkinja Tamara de la Fuente.

Pozivamo vas sve da dođete 25. septembra u 19h u kino Meeting point i zajedno sa nama učestvujete u svemu što smo vam pripremili.

Kompletan program festivala je objavljen na web stranici pravoljudski.org, a ostale informacije pratite na društvenim mrežama – Facebook, Instagram, Twitter/X.