Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozorišne igre

Pašović: Jajce je pravo mjesto za predstavu o Marlene Dietrich

Foto: Arhiv

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich je Mirjana Karanović, dok su u ostalim ulogama Enes Salković, Mona Muratović i Elmir Krivalić

„Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice” autora i reditelja Harisa Pašovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale (Italija) u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, bit će izvedena večeras sa početkom u 19.00 sati u takmičarskom dijelu 43. „Pozorišnih/Kazališnih igara BiH“ u Jajcu.

-Ovaj festival je veoma bitan jer je jedini festival BH pozorišta. Tradicija pozorišta u Jajcu seže od Drugog zasjedanja AVNOJ-a kada su u danima koji su prethodili ovom epohalnom događaju u istoj sali igrali članovi Kazališta narodnog oslobođenja, partizanskog pozorišta nastalog u Narodnooslobodilačkoj borbi. Danas igramo predstavu o Marleni Dietrich koja je bila glumica u američkoj vojsci koja je oslobađala Evropu od nacista. Tako da Jajce jeste pravo mjesto za našu predstavu – kazao je za Fenu povodom večerašnje izvedbe predstave na Pozorišnim igrama Haris Pašović.

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich je Mirjana Karanović, dok su u ostalim ulogama Enes Salković, Mona Muratović i Elmir Krivalić.

Scenografiju potpisuju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, a dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj. Kompozitor predstave je Dino Šukalo i Studio „Modra rijeka“. Za dizajn svjetla zadužen je Branislav Milinković, a za videoart Dino Hujić. Direktor fotografije je Alen Alilović, a videoprodukcija je „Source production“.