Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mlada akademska slikarka

Otvoreni “Apstraktni dijalozi”, prva samostalna izložba Binase Memić

apstraktni dijalozi binasa memic

Izložba će biti otvorena do 20. augusta, a posjetioci postavku mogu pogledati radnim danima u terminu od 10.00 do 16.00 sati

Mlada bh. umjetnica i akademska slikarka Binasa Memić otvorila je danas prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Apstraktni dijalozi“ u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo.

Studentica master studija na odsjeku slikarstva na Likovnoj akademiji u Sarajevu Memić je kazala da umjetnost za nju predstavlja širok spektar mogućnosti prenošenja kreative u fizički svijet, način inspiriranja posmatrače, izazivanja osjećaje putem vizuelnog doživljaja u smislu prenosa energije ka gledaocima.

-U ovoj izložbi istraživala sam apstrakciju u smislu ekspresije i geometrije, bavila sam se odnosom boja – kazala je Memić i dodala da proces nastanka apstraktnog djela nije jednostavan i zahtijeva mnogo rada i odricanja.

U svom radu se poistovjećuje sa citatom proslavljenog Hansa Hofmanna, koji je kazao da je slika gotova onda kada elementi mogu da sami komuniciraju i kada im umjetnik više nije potreban.

Ističući kako i u budućnosti namjerava učestvovati na kolektivnim i samostalnim izložbama, Memić je zahvalila Općini Novi Grad za podršku pri njenoj prvoj samostalnoj izložbi.

Lea Jerlagić, jedna od posjetiteljica samostalne izložbe Binase Memić, kazala je da je imala i zadovoljstvo da kao predavač na Likovnoj akademiji i sarađuje sa autoricom.

-Ono što je izloženo u ovoj Galeriji je nešto potpuno drugačije. Radi se o apstrakcijama. Binasa istražuje boju i formu. Međutim, kada pogledamo dublje, nije to mnogo drugačije od njenog istraživanja ljudske figure, koju smo zajedno radili na Akademiji – kazala je Jerlagić.

Kao predavača je raduje veliki odziv na izložbi i to što vidi kako je Memić predana svom radu i da unosi mnogo ličnog.

Binasu vidi perspektivnom mladom umjetnicom koja može mnogo doprinijeti bh. likovnoj sceni.

Izložba će biti otvorena do 20. augusta, a posjetioci postavku mogu pogledati radnim danima u terminu od 10.00 do 16.00 sati.