Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MOSTAR

Otvorene 105. Šantićeve večeri poezije

santiceve veceri poezije
FOTO: Fena

Manifestacija se nastavlja u utorak, 10. septembra, u 18 sati u Manastiru Žitomislić gdje će biti održan program pod nazivom ”Šantićeva trajanja”

Izložbom “Aleksa Šantić i mostarski književni krug”, autora akademika Ranka Popovića, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru su otvorene tradicionalne 105. Šantićeve večeri poezije.

Izložbu su organizovali SPKD ”Prosvjeta” − Gradski odbor Mostar i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar istakla je kako su Šantićeve večeri poezije najstarija kulturna manifestacija u gradu na Neretvi te da je ona ove godine u znaku stote godišnjice smrti mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

santiceve veceri poezije
FOTO: Fena

– Ovogodišnji program zaista je na jednom visokom akademskom i naučnom nivou kako to Aleksa Šantić i zaslužuje. “Prosvjeta” i “Gusle” iz godine u godinu nastoje da čuvaju sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika i evo vrijeme je kazalo i pokazalo ko je Šantić. On je i sto godina nakon smrti, zapravo čitav jedan vijek, jedna od najdominantnijih figura u multietničkom gradu Mostaru – kazala je Bjelica Šagovnović.

Naglasila je kako je Aleksa Šantić za Srbe Mostara ne samo pjesnik, nego i kulturna i nacionalna ikona.

– Mi danas na onome što su nam ostavili Šantić i njegovi savremenici koji su činili čuveni mostarski književni krug, tada nazvan mostarsko kulturno čudo, zapravo čuvamo, gradimo i nadograđujemo svoj kulturni i nacionalni identitet u Gradu na Neretvi. Na večerašnjoj izložbi predstavljena su 33 panela, a riječ je o dokumentarnoj građi i fotografijama koje pokazuju šta su Šantić i njegovi savremenici značili za grad Mostar, za cjelokupnu kulturu ovih prostora i uopšte za cjelokupnu srpsku kulturu i književnost – naglasila je Bjelica Šagovnović.

Milićević otvorio manifestaciju

Manifestaciju je proglasio otvorenom srbijanski ministar za koordinaciju aktivnosti i mjera u odnosima s dijasporom Đorđe Milićević, koji je kazao kako se kroz događaje kao što su Šantićeve večeri poezije “čuva sjećanje na one koji su gradili našu kulturnu baštinu”.

– Ove godine obilježavamo sto godina od njegove smrti, ali Aleksa Šantić je i dalje prisutan među nama kroz svoje stihove koji su vječni te kroz poruke mira i zajedništva koje je nosio. Neka nam Šantićeva poezija bude svjetionik koji nas vodi kroz izazove sadašnjice podsjećajući nas da su ljubav i razumijevanje vrijednosti koje nemaju alternativu – poručio je srbijanski ministar.

U umjetničkom dijelu programa nastupile su ”Mostarske kiše” i glumac Nebojša Kundačina.

Inače, Šantićeve večeri poezije trajat će do 15. septembra, a održavaju se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ”Gusle”.

Manifestacija se nastavlja u utorak, 10. septembra, u 18 sati u Manastiru Žitomislić gdje će biti održan program pod nazivom ”Šantićeva trajanja”.