Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsko ljeto

Otvorena izložba plakata Arhive HNK o kulturnoj baštini institucija Hercegovine

izlozba arhiva hnk
Foto: PR

Izložba daje na uvid umjetnički, grafički, društveni, socijalni i historijski prikaz djelovanja institucija na području Hercegovine sredinom prošlog stoljeća

U okviru međunarodne kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto“ održana je izložba plakata „Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhive HNK/Ž (1955-1965).”

Izložba daje na uvid umjetnički, grafički, društveni, socijalni i historijski prikaz djelovanja institucija na području Hercegovine sredinom prošlog stoljeća.

U tom kontekstu izložbom se pokazuje nastojanje Arhiva da iz svoje bogate zbirke originalnih plakata široj javnosti prezentira društveni angažman institucija kulture. Pored toga, izložba predstavlja i zanimljiv prikaz i podsjetnik na proteklo vrijeme, saopćili su organizatori.

Direktor Arhive HNK/Ž Amir Kadribegović istaknuo je da izložba za ima poseban značaj za tu instituciju zbog toga što se Arhiv nakon dugo vremena predstavlja samostalnom produkcijom u javnom prostoru i u formatu arhivske izložbe.

-Ova izložba je jedan od devet događaja kojima Arhiva HNK obilježava značajan jubilej, odnosno, 70 godina rada i postojanja. Taj fundus od devet događaja koje Arhiva realizira je najveći tj. rekordni broj događaja koje je Arhiva organizirao u jednoj godini. Iznimno smo sretni i ponosni što u ovoj godini radimo one stvari koje su iznad naših kadrovskih kapaciteta. Izložbu smo radili studiozno, a najveći izazov nam je bio da iz velike zbirke o radu kulturnih institucija Hercegovine izdvojimo ono što smatramo najboljim – dodao je Kadribegović.

Istoričar umjetnosti Marko Vračević jedan je od mladih ljudi koji su radili na izložbi.

-Izložba predstavlja kulturno-umjetnički život Mostara i šireg dijela Hercegovine u periodu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Riječ je o tome da smo mi željeli predstaviti radove koji nam pokazuju kako su se i na koji način održavale različite manifestacije u Mostaru: koncerti, operne arije, gradski orkestri, predstave, izložbe. Ono što je naročito važno spomenuti jeste i to da je ovo izložba koja pokazuje ono što se u Mostaru događalo ranije, te da su kulturne institucije samo nastavile održavati takve događaje. Nadamo se da će šire narodne mase prepoznati važnost ove izložbe – poručio je Vračević.

Naredni sadržaj u okviru manifestacije Mostarsko ljeto je promocija zbirke poezije “Postajući sve što jesam”, autorice Sanele Kuko. Promocija će se održati večeras u Narodnoj biblioteci Mostar (Odjeljenje Luka) s početkom u 19:30 sati.